Приятели на Строс-Кан предлагали пари на предполагаема му жертва
Приятели на Строс-Кан предлагали пари на предполагаема му жертва / снимки: Reuters, архив

Приятели на Доминик Строс-Кан са предложили 7-цифрена сума на семейството на камериерката, която твърди, че е негова жертва на сексуално посегателство, за да се сложи край на случая, пише в. „Ню Йорк пост”. Вестникът се позовава на неназована френска бизнесдама.

Семейството на предполагаемата жертва на Строс-Кан живее в бедно село в Гвинея. Самата камериерка се грижела сама за 15-годишната си дъщеря, припомня вестникът.

Същевременно „Монд” съобщава, че Никола Саркози е разполагал с компромат за Строс-Кан. При рутинна полицейска проверка Строс-Кан бил заловен с проститутка в кола в Булонския лес. Инцидентът станал преди изборите за президент през 2007 г., предаде БТА. Полицията съобщила за това на Саркози, който по онова време беше министър на вътрешните работи. Той предпочел тогава да запази информацията в тайна, защото Строс-Кан тъкмо бил загубил вътрешнопартийните избори на социалистите и нямало да се бори за президентския пост.

Според френски издания обаче Саркози предпочел в последните няколко седмици да извади наяве компромата, след като допитвания до общественото мнение показаха, че ДСК ще му бъде достоен съперник на изборите за президент догодина. Френски вестници, сред които и „Монд”, обаче отказали да публикуват компромата за Строс-Кан, за да не накърнят неприкосновеността на личния му живот. Засега нито парижката полиция, нито френското министерство на вътрешните работи са потвърдили, нито пък отрекли информациите, че Саркози е разполагал с компромат срещу Строс-Кан.

Приятели на СтросКан предлагали пари на предполагаема му жертва
netinfo

Междувременно стана ясно, че фирмата, наета да охранява бившия генерален директор на МВФ Доминик Строс-Кан, който е поставен под домашен арест, е известна с това, че организира домашния арест на борсовия магнат Бърнард Мадоф през 2008 г., съобщава френският в. „Фигаро”.

Американското правосъдие препоръчало на адвокатите на Строс-Кан посредством бюрото на прокурора да изберат частната фирма Stroz Friedberg. Тази фирма, специализирана в киберпрестъпността, е организирала успешно наблюдението на Бърнард Мадоф, докато е бил под домашен арест. През 2009 г. той е бил осъден на 150 години затвор за гигантска финансова измама.

Основана през 2000 г., фирмата Stroz Friedberg първоначално се специализирала в консултации за управлението на риска и в откриването на дигитални доказателства. Днес тя разполага с 11 клона в САЩ и се е утвърдила като световен лидер в областта на киберпрестъпността, пише БГНЕС. Тя се ръководи от бившия агент на ФБР Едуард Строз и от бившия асистент на прокурор на Ню Йорк Ерик Фрийдберг, но постепенно се ориентира към осигуряването на охраната на хора, поставени под домашен арест.

Аферата Мадоф й прави добра реклама - той е охраняван 24 часа в денонощието от бивши агенти на ФБР и от пенсионирани служители на полицията. Охраната от служители на фирмата струва 200 000 долара на месец. Макар условията по освобождаването на Строс-Кан да са много стриктни, Stroz Friedberg има право сама да определи броя на необходимите въоръжени охранители за наблюдението на обвиняемия, както и броя на визитите, на които бившият ръководител на МВФ ще има право.

Приятели на СтросКан предлагали пари на предполагаема му жертва
netinfo