Пуснаха Строс-Кан от затвора
Пуснаха Строс-Кан от затвора / снимка: Reuters

Бившият шеф на МВФ Доминик Строс-Кан беше освободен от затвора на Райкърс айланд в Ню Йорк, съобщи представител на правоохранителните органи, цитиран от Ройтерс.

Френският политик, който е изправен пред обвинения в сексуално посегателство срещу камериерка в хотел в Ню Йорк, ще бъде поверен на нюйоркска охранителна фирма, която е в близки отношения с местните прокурори, посочва цитираният представител. Според ИТАР-ТАСС става въпрос за фирмата "Строз Фрайдберг".

Строс-Кан ще живее в 21-етажния гранитен небостъргач "Емпайър билдинг", съобщи АП, като се позова на осведомен анонимен източник. Сградата се намира до Кота нула. Първоначално Строс-Кан и съпругата му планираха да се настанят в луксозно жилище на "Бристол Плаза", но плановете се провалиха заради протест на живущите в сградата.

Строс-Кан ще обитава апартамент с две спални с начален наем 4250 долара месечно, с петметрови тавани и френски прозорци. Той изобщо не може да напуска временното си жилище, а след като бъде настанен постоянно някъде, ще му бъде позволено да излиза за съдебни заседания, срещи с адвокати, прегледи при лекари и седмични религиозни служби, като шест часа предварително уведоми прокурорите.

Обвиняемият беше освободен, след като адвокатите му внесоха гаранцията от 1 милион долара и депозирха застрахователна полица от 5 милиона долара. Той ще бъде под 24-часово наблюдение, ще носи електронна гривна с Джи Пи Ес устройство и ще бъде придружаван постоянно от поне един въоръжен охранител, допълва БТА.

Следващото изслушване по делото ще се състои на 6 юни, когато ще бъдат представени официално обвиненията, напомня ИТАР-ТАСС. Тогава Строс-Кан ще трябва да заяви дали се признава за виновен, или не. По думите на адвокатите му клиентът им се смята за "абсолютно невинен и е решен да защити честта и името си".

Междувременно Международният валутен фонд /МВФ/ съобщи, че ще приема от понеделник номинации за поста управляващ директор, който бе освободен от арестувания Доминик Строс-Кан, и че се надява изборът на новия ръководител на институцията да стане до 30 юни, предаде Ройтерс.

Най-старшият в съвета на МВФ, египтянинът Абдел Шакур Шаалан, заяви, че 24-членният съвет е одобрил процес на селекция, който ще бъде осъществен по "открит, основаващ се на заслуги и прозрачен" начин.

Страните, които желаят да представят свои кандидати за поста, могат да направят това между 23 май и 10 юни, заяви цитираният представител.