Удариха „Слънчогледите”, източвали ДДС
Удариха „Слънчогледите”, източвали ДДС / снимка: пресцентър на МВР
Удариха „Слънчогледите”, източвали ДДС
41710
Удариха „Слънчогледите”, източвали ДДС
  • Удариха „Слънчогледите”, източвали ДДС

Организирана престъпна група, източвала ДДС чрез т.нар. „кухи” фирми, беше разбита при специализирана полицейска операция „Слънчогледите” във Варна. Арестувани са трима души, но най-вероятно ще има обвинения и срещу други хора, съобщи за Дарик окръжният прокурор Владимир Чавдаров.

Основните играчи в престъпната схема са 36-годишен криминално проявен за сводничество и укриване на данъци и двама 48-годишни мъже, единият от които с три присъди за незаконно преминаване на границата и измами.

По време на акцията са били претърсени 17 жилища и офиси. Иззети са 8 компютъра и около 375 000 лева в различни валути, съобщават от пресцентъра на МВР.

Криминалистите наблюдавали близо шест месеца престъпната група, която кумулирала неправомерно данъчен кредит от липсващи търговци. Това ставало чрез реализиране на селскостопанска продукция, предимно слънчоглед с неустановен произход.

В хода на действията е установено, че продукцията се легализира чрез използване на документи с невярно съдържание. Първоначално различните фирми, контролирани от групата, препродавали стоката помежду си. На финала те я продавали на фирми-износители, които при експорта получавали кумулираното ДДС. Така за периода декември - април по данни на НАП предполагаемите щети за бюджета са 2,4 млн. лева от ДДС и 1,2 млн. лв. от преки данъци.

Групата е била базирана във Варна. Фирмите са били варненски и са работили на територията на цяла Североизточна България.