Трайков: Отстраняването на Марий Косев се обмисляше отдавна
Трайков: Отстраняването на Марий Косев се обмисляше отдавна / снимка, архив: Sofia Photo Agency
Трайков: Отстраняването на Марий Косев се обмисляше отдавна
41688
Трайков: Отстраняването на Марий Косев се обмисляше отдавна
  • Трайков: Отстраняването на Марий Косев се обмисляше отдавна

Отстраняването на заместник-министър Марий Косев е обмисляно отдавна, съобщи за Дарик икономическият министър Трайчо Трайков. По думите му от известно време се обмисля възможността дори за двама заместници с ресор енергетика, защото той е много тежък. От дълго време се водят и разговори с новия заместник Делян Добрев.

„Ресорът е много тежък и сме обсъждали дали е по силите само на един заместник-министър. Това e посока, в която също мислим", каза министърът. Помолен за коментар на изразеното мнение на Марий Косев, че причините за отстраняването му са политически, Трайков каза, че развитието на енергетиката е свързано със създаването на политики и осъществяването им, а по думите му енергетиката е най-дефиниращият бранш в индустрията в съвременноста.

Трайков не пожела да коментира оставката на колегата си Александър Цветков. Той каза, че когато се е налагало двамата да работят по общи теми, „винаги са били в рамките на колегиалните отношения".

Трайков бе категоричен, че е пресилено и абсолютно невярно да се говори за криза в ГЕРБ на фона на оставките и уволненията от вторник и сряда. По думите му признак за силата на една организация е да намира решения, когато по някакъв начин стигне до кръстопът, и се правят промени, които позволяват работата да продължи да се върши.

Зам.-министърът с ресор енергетика Марий Косев бе отстранен от поста си, а неговото място зае депутатът от ГЕРБ и зам.-председател на комисията по икономическа политика, енергетика и туризъм в Народното събрание Делян Добрев. Малко преди това стана ясно, че министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков е подал оставка. Правителствената информационна служба съобщи, че за негов наследник на поста премиерът Бойко Борисов ще предложи досегашният му заместник Ивайло Московски. Междувременно народните представители освободиха от поста управителя на НОИ Христина Митрева, която подаде оставка във вторник.