Строс-Кан е под наблюдение за предотвратяване на самоубийство
Строс-Кан е под наблюдение за предотвратяване на самоубийство / Reuters, архив

Управата на нюйоркския затвор "Райкърс айлънд" е поставила управляващия директор на Международният валутен фонд (МВФ) Доминик Строс-Кан под наблюдение за предотвратяване на самоубийство, съобщи американската телевизия Ен Би Си, цитирана от Франс прес.

На сайта си телевизията, която се позовава на неназован източник, посочва, че това е поискана от медицински екип на затвора превантивна мярка, която включва проверяване на задържания на всеки 15 до 30 минути и изисква арестуваният да е облечен в затворнически комбинезон и да носи обувки без връзки.

На въпрос на АФП по повод съобщението говорител на управлението на затворите в Ню Йорк отговори в изявление, че здравословното състояние на задържаните е поверителна информация. Правилникът изисква за всеки задържан да се направи преценка дали има риск да се самонарани или да нарани други хора, информира БТА. Управлението на затворите на град Ню Йорк спазва еднакви правила за гарантиране на сигурността и здравето на всички затворници, уточнява документът.

Управителният съвет на МВФ смята да се свърже със Строс-Кан, за да разбере дали възнамерява да остане на поста си, посочиха източници от съвета, цитирани от Ройтерс.

Двадесет и четири членният Управителен съвет има право да отстрани управляващия директор от поста, но според единият от източниците най-доброто решение би било Строс-Кан да подаде оставка. Другият източник обаче отбеляза, че това виждане не се споделя от целия съвет.

Шефът на МВФ, на когото бе отказано да бъде пуснат под гаранция при първото му явяване в съда в Ню Йорк, е обвинен в сексуално посегателство и опит за изнасилване на камериерка в нюйоркски хотел. Той отрича обвиненията.

Натискът върху Строс-Кан да напусне, за да не вреди на фонда, се засилва. Двама финансови министри от ЕС поставиха въпроса доколко уместно е оставането му на поста. Някои страни членки на МВФ настояват бъдещето на 62-годишния Строс-Кан като ръководител на фонда да се реши неотложно, докато други призовават той да не бъде съден прибързано.

Жената, станала жертва на сексуалното посегателство от страна на Строс-Кан, е изключително травматизирана, заяви вчера адвокатът й Джеф Шапиро пред телевизия Си Ен Ен.

Според адвоката на 32-годишната камериерка, тя изобщо нямала представа кой е Строс-Кан и научила едва два-три след посегателството, посочва Асошиейтед прес.

Шапиро каза, че клиентката му е имигрантка от Гвинея, която работи упорито и отглежда сама 15-годишната си дъщеря. Адвокатът твърди, че тя се чувства съвсем сама в света, но е спокойна, тъй като казва истината.

Самоличността на камериерката, обвинила Строс-Кан в сексуално насилие, не се разкрива.

Следващото явяване на Строс-Кан пред нюйоркския съд е насрочено за 20 май.

Преди три седмици Строс-Кан се опитал да съблазни френската писателка и журналистка Тристан Банон и в социалната мрежа Facebook, пише БГНЕС. Поканата му за приятелство в сайта дошла близо девет години след опита му да изнасили известната писателка. В интервюто си за френските медии г-ца Банон сподели, че била принудена да отблъсква с всички сили директора на МВФ, който се държал като "разгонено шимпанзе". Преди девет години Строс-Кан поканил 22-годишната журналистка в обновения си парижки апартамент, където й се нахвърлил и със сила разкопчал панталоните и сутиена й.

Междувременно министърът на финансите на САЩ Тимъти Гайтнър заяви, че според него Доминик Строс-Кан не е в състояние да ръководи МВФ. Важно е МВФ да състави план, който да му даде възможност да си осигури постоянно ръководство, смята министърът. САЩ са най-големият акционер в МВФ, което им позволява да влияят съществено върху решенията за фонда, така че нищо не може да се предприеме без тяхното съгласие.