Фармацевти плашат с протести
Фармацевти плашат с протести / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Фармацевти плашат с протести
40966
Фармацевти плашат с протести
  • Фармацевти плашат с протести

От 9 до 17 май всеки ден аптеки в различни части на страната ще затварят в знак на протест срещу промените в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. Законопроектът, предложен от Министерство на здравеопазването предвижда да се разреши на нефармацевти да продават козметика в аптеките, което до момента беше забранено. Според председателя на Българския фармацевтичен съюз Мирослав Ненчев промените ще доведат до масова практика нефармацевти да продават лекарства.

Според представителите на Българския фармацевтичен съюз разрешаването на нефармацевти да продават в аптека ще остави между 5000 и 6000 бакалавър-фармацевти без работа. „Те защо да взимат за еди-колко си лева помощник-фармацевт на работа, като същото може да го извършва лице, което въобще не му се визира образованието, стига да има договор със собственика на аптеката. Тогава ще останат само магистри и лица без никаква квалификация, даже не са изисквали основно образование”, коментира Ненчев.  

В един момент, когато се въвежда Български държавен стандарт за кюфте, за кебапче, за наденица, значи ни интересува какво ядем, а какво пием за здравето, с което по-директно може да ни го увреди, излиза, че не ни интересува. Това е парадокс”, посочи още той.  

По думите на Ненчев и в момента има търговски обекти, в които се продават незаконно лекарства. От съсловната организация настояват за среща с премиера, социалният, финансовият и здравният министър. По думите им ако не се промени проектозаконът на 27 май фармацевтите ще излязат на протест пред сградата на Министерския съвет.