Цецка Цачева и Мирослав Найденов пристигат в Плевен
Цецка Цачева и Мирослав Найденов пристигат в Плевен / Дарик Плевен

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева ще открие днес честванията по случай 100 години от създаването на Държавното горско стопанство в Плевен. Тържественото отбелязване на юбилейната годишнина, на която ще присъства и земеделският министът Мирослав Найденов, ще се състои от 11.00 часа в сградата на Областната администрация в Плевен.

От 11.30 часа Цачева и Найденов ще участват в награждаването на отличените в конкурса за детска рисунка «Гора за хората». От  13.30 часа в сградата на „Плевен - Булгартабак" АД в с. Ясен земеделският министър и председателят на парламента ще се срещнат с тютюнопроизводители от Северна България. Срещата е инициирана от Плевенската общинска организация на ГЕРБ, която е поела ангажимент да извести за събитието всички тютюнопроизводителите от региона.

Идеята на тази среща е хората от бранша да поставят пред министър Найденов своите проблеми. Той от своя страна ще представи механизмите, с които министерството би могло да помогне на тютюнопроизводителите.

В края на януари тютюнджиите от Южна България излязоха на протест с настояването правителството незабавно да започне изплащане на предвидените национални доплащания за килограм произведен тютюн по референтния период 2007-2009 г. Средствата в размер на 143 млн. лева са нотифицирани с решение на Европейската комисия от началото на юни 2010 г. Тогава протестиращите апелираха в срок до 31 март 2011 държавата да изпълни тези поети от нея задължения.