Резерват Стара река става на 30 години
Резерват Стара река става на 30 години / Дарик Габрово, архив

 

Резерватът се намира на територията на Национален парк "Централен Балкан" и днес става на 30 години, съобщават от Дирекцията на парка. Той е обявен на 19 март през 1981 г. от тогавашния Комитет за опазване на околната среда при Министерския съвет. Целта е да се запази уникален за Старопланинието комплекс от екосистеми на широколистни, иглолистни и смесени гори, реликтни съобщества, находища на редки и застрашени от изчезване в страната и в Европа видове. Обхваща водосбора на Стара река и притоците й в землището на Карлово.

На площ 1974,7 ха се съхранява природата на една от най-красивите планински реки в България - Стара река. Резерватът е сред първите по броя на редки растителни видове. Над 45 от тях са вписани в Червената книга - родопския силивряк, панчичевата пищялка и други. Двадесет вида се срещат само у нас - кернерова метличина, троянска камбанка, български ранилист.

Гората е разнообразна. Топлолюбивият мъждрян и водният габър се срещат с бука, елата и смърча, с явора и шестила. Богатството на животинския свят не отстъпва на растителния. Тук се размножават над 100 вида гръбначни животни. Бродят мечки, вълци, златки, диви котки. Интересни и красиви са грабливите птици - скален орел, голям и малък ястреб, осояд, сови.

Любителите на планината могат да надникнат в дивия свят на резервата по пешеходния маршрут: гр. Карлово - х. „Хубавец" - х. „Балкански рози" - х. „Васил Левски".