Десет години затвор за турски шофьор, убил шестима в катастрофа
Десет години затвор за турски шофьор, убил шестима в катастрофа / снимка: DarikNews.bg

Десет години лишаване от свобода получи турският шофьор Али Саръ за катастрофата, при която загинаха четирима младежи от Езиковата гимназия в Стара Загора и две румънски гражданки. На 6 март 2009 година на кръстовището за село Хрищени автобус с чужда регистрация удари странично автомобил, управляван от 18-годишно момче. На място загинаха четирите момчета от Стара Загора, пътували в автомобила, и две румънски гражданки, пътували в автобуса.

Окръжният съд в Стара Загора измени мярката за неотклонение на турския шофьор от "парична гаранция" в "задържане под стража" до влизане в сила на присъдата. Причината е, че Али Саръ е постоянен турски гражданин и е възможно да се укрие.

Налице са основания за обжалване на присъдата, коментира защитникът на шофьора адвокат Николай Марков: "Съдът не е отчел съпричиняването от страна на водача на лекия автомобил. Това не е защитна теза, това са обективни доказателства по делото. Абстрахирайки се от трагедията на четирите български семейства и смъртта на двете румънски жени, твърдя категорично, че подсъдимият не може да бъде виновен за нарушение по чл. 20 от Закона за движение по пътищата".

Според авто-техническата експертиза по делото причина за тежката катастрофа е високата скорост, с която се е движил турският автобус,105 км/ч, при ограничение 50 км.

Присъдата може да бъде обжалвана в 15-дневен срок пред Апелативния съд в Пловдив, а мярката в 7-дневен срок.