Фермери протестираха, обещаха им нова схема за данъчно облагане
Фермери протестираха, обещаха им нова схема за данъчно облагане / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Ще предложат нова схема за данъчното облагане в животновъдството
39214
Ще предложат нова схема за данъчното облагане в животновъдството
  • Ще предложат нова схема за данъчното облагане в животновъдството

Близо 200 фермери протестираха пред сградата на Министерския съвет срещу начина, по който се облагат доходите им и срещу неадекватната политика на земеделското министерство спрямо животновъдството. Протестиращите настояваха за оставката на министър Мирослав Найденов и поискаха среща с премиера Бойко Борисов. Срещата не се състоя, а министър Найденов обяви, че правителството ще предложи промяна в начина на облагане на доходите на животновъдите и сегашната схема ще важи само за доходите от миналата година. Найденов определи протеста като странен, тъй като много от организациите на животновъдите не са се включили с него, а минути преди началото му представители на протестиращите са се срещнали с ръководството на БСП.

Животновъдите са против сега действащото данъчно законодателство, което облага целия им оборот, при 60 процента нормативно признати разходи. Така ако в една ферма има 40 крави, държавата изплаща като субсидия общо 3000 лева, а фермерите трябва да платят данък в размер на 13 000 лева, обясни една от протестиращите: „Как може да ми определят колко данък трябва да плащам според това, че от декар трябва да съм изкарала 700 кг.? Нека да плащаме данъци, но разумни".

В протеста се включиха и пчеларите, които не получават никакви субсидии, а подлежат на същото облагане с данъци. Все повече хора се отказват от пчеларството, заяви Симеон Тодоров, заместник-председател на пчеларския съюз: „Нали си представяте, човек с 10 кошера трябва да плати минимум 1200 лева. Трябва да си плати, за да остане пчелар".

От своя страна министър Найденов обясни, че вече се работи по нова схема за облагане на животновъдите, която предвижда при оборот до 50 хиляди лева да се облага декларираната печалба, а ако е над 50 хиляди, облагането ще е по ДДС: „Но то е свързано с това да водят счетоводство, а много от тях не могат да го правят. Сега казват да ги освободим от данъци. Не можем да ги освободим, защото членството ни в ЕС не разрешава".

До три месеца трябва да се получи и съгласие от Европейската комисия за отпускане на държавна помощ за компенсиране на високия акциз на горивата, допълни Найденов. По думите му държавата има готовност да отпусне 15 милиона лева.

Фермери протестираха обещаха им нова схема за данъчно облагане
netinfo