ВМРО си построиха къща пред Министерски съвет
ВМРО си построиха къща пред Министерски съвет / снимки: Sofia Photo Agency, DarikNews.bg

ВМРО построиха незаконна къща пред Министерския съвет в знак на протест срещу постройките в ромските гета.

Събитието съвпадна с пристигането на сръбския премиер в София и стана повод от партията да изразят недоволството заради забранените от полицията шествие и митинг в памет на Васил Левски пред паметника на Апостола в Босилеград, Сърбия, на 18 февруари. От партията изразиха недоволството си срещу Мирко Цветкович с лозунги "Западните покрайнини завинаги български" и "Тази Сърбия - никога в Европейския съюз".

Воеводите обясниха, че всякакъв опит от страна на властта да разруши тяхната къща пред Министерски съвет, без предоставяне на заповед за събаряне, ще бъде сметнат за дискриминация.

Ето какво сподели пред Дарик Ангел Джамбазки, заместник-председател на партията:

В какво се изразява вашият протест?

Строим си къща!

Пред Министерския съвет?

Ми да, тука ни харесва!

Как ще приемете всеки опит от страна на властта да я събори?

Като дискриминация, разбира се, и ще ги съдим. Това ще бъде дискриминация. Сега се опитват да ни кажат, че ще идва сръбският министър-председател, но ние не го харесваме заради насилието, което оказва на българите в западните покрайнини, и изобщо нямаме никакво намерение да се съобразяваме с него.

Срещу какво протестирате всъщност?

Протестираме срещу неравенството и срещу това, че държавата оставя циганите да правят каквото си искат, защото са цигани, а не прави необходимото да ги впише в обществото - да ги натисне с образование, да им покаже, че трудът е ценност, да ги стимулира да си намират работа, да ги мотивира да бъдат нормални български граждани, а не да се възползват от своите различия.

ВМРО си построиха къща пред Министерски съвет
netinfo