ВМРО настоява за премахване на циганското гето в „Орландовци
ВМРО настоява за премахване на циганското гето в „Орландовци / Sofia Photo Agency
ВМРО настоява за премахване на циганското гето в „Орландовци"
38465
ВМРО настоява за премахване на циганското гето в „Орландовци"
  • ВМРО настоява за премахване на циганското гето в „Орландовци"

От партия ВМРО заявиха, че ако Столична община не премахне циганското гето в квартал „Орландовци", ще започнат да строят безразборно постройки в София. На 17 февруари изтича срокът, в който председателят на Столичния общински съвет трябва да разпредели искането за референдум на ВМРО по комисии за това дали да бъдат съборени постройките в квартала.

Според заместник-председателя на ВМРО Ангел Джамбазки искането за референдум най-вероятно няма да бъде разгледано от общинският съвет в срок: „20 години не се решава въпросът, отхвърля се от избори на избори, използвайки всички лостове и възможности. Стигнахме до последния - да се опитваме да принудим администрацията в държавата и в общината да работи чрез референдум. Тоест това, за което те получават заплати, ние се опитваме да ги накараме да го свършат, като направим референдум. Това вероятно е последният граждански опит по закон да принудим тези, които издържаме, да защитават интереса на всички български граждани, не само тези, които имат претенция, че нещо им се дължи въз основа техния произход. Ако, и най-вече когато, защото ние сме убедени, че това ще се случи, тези хора не се съобразят с нашите искания, тогава ние ще постъпим като тези, които имат претенция въз основа на своя произход и ще построим за всички нуждаещи се, които изразят желание, каквото и където намерим за добре - на комуникативни места в големите градове, близко до административни сгради, до метро станции. Просто ще си направим по една постройка и ще обитаваме след като това е допустимо за всички останали".

Подписка, в която се включиха над 3000 граждани с постоянен адрес в столичен район „Сердика", внесе ВМРО в деловодството на Столична община. Инициативата е реализирана по молба на жителите на квартал „Орландовци" с искане за провеждане на местен референдум за премахване на известното гето на улица „Градини" в квартала.