Министър Дончев и губернаторите обсъждат усвояването на европарите
Министър Дончев и губернаторите обсъждат усвояването на европарите / Sofia Photo Agency, архив

Най-важната задача е да се облекчат и опростят правилата за проектите по европрограмите, заяви в Ямбол министърът по управление на средствата от Европейския съюз Томислав Дончев. Той се среща в града с областните управители от страната.

Пред журналисти Дончев каза, че по заръка на премиера Бойко Борисов ще се запознае и със състоянието на Младежкия дом, който се нуждае от ремонт и преустройство. Средства по програмите за подобни обекти няма, но енергията и демонстрираното желание на ямболската управа, го мотивирали да намери начин да помогне.

Извън програмата министър Дончев посети ямболското училище "Йордан Йовков", в което преобладаващо учат деца с ромски произход, след което заяви, че е удовлетворен от видяното и определи като "добра" работата на преподавателския състав. По повод търсените възможности за жилищно устройване на ромите, той бе категоричен, че държавата няма да строи къщи за общността. Може да помогне, но не и да им ги дава наготово.

На заседанието с областните управители ще се обсъжда темата за ефективното усвояване на средствата от Европейския съюз за социално и икономическо развитие на областите в България.