„Необходимо е на проблемите във ВиК сектора да се гледа сериозно”
„Необходимо е на проблемите във ВиК сектора да се гледа сериозно” / DarikNews.bg/архив
Необходимо е на проблемите във ВиК сектора да се гледа сериозно
37456
Необходимо е на проблемите във ВиК сектора да се гледа сериозно
Необходимо е на проблемите във ВиК сектора да се гледа сериозно
  • Необходимо е на проблемите във ВиК сектора да се гледа сериозно
  • Необходимо е на проблемите във ВиК сектора да се гледа сериозно

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране е склонна да въведе такса „водомер". След атаката по родните абонати с такса „електромер", това е втората неприятна изненада, която слушатели на Дарик Стара Загора определиха като „поредния рекет".

„С лекота се приемат предложенията за въвеждане такса "електромер", за увеличение на тока, но когато става въпрос да се разгледат проблемите във ВиК сектора-няма сериозно отношение. Така не може да продължава повече и затова ние хвърлихме, образно казано, камък в блатото, за да чуем различни мнения по въпроса.
Ние подаваме еднакво количество за годините вода към населението, но по енергийна ефективност сме го намалили с над 8 млн. киловатчаса. За последните пет години обаче сме заплатили за това количество с 1млн. 700 хиляди лева повече. Ако постоянно се увеличава цената на тока, а нашата-не, ние няма как да помпим вода за населението. Нашето дружество намали и разходите си, намали и състава на служителите с повече от 100 души, т.е. въвели сме ограничителни мерки.
Необходимо е на ВиК сектора и на неговите проблеми да се гледа сериозно", коментира в предаването Дарик кафе от Стара Загора шефът на местното ВиК дружество инж. Румен Райков.

Освен такса „електромер" Държавната комисия за енергийно и водно регулиране е склонна да въведе тази година и такса „водомер". Това стана ясно на 20 януари от думите на председателя на комисията Ангел Семерджиев. Таксата ще се плаща от абонатите на ВиК-дружествата дори и в домовете с нулево потребление на вода. Размерът й няма да е голям и ще бъде различен за клиентите на всяка компания, обясниха от регулатора.

От ВиК Стара Загора отчитат, че се консумира по-малко вода, но и събираемостта също бележи спад.

„Предложението ни за увеличение на водата в Старозагорско все още не е разгледано. Разликата, която предложихме е 9 стотинки и тя е следствие отново на увеличената цена на тока", добави инж. Райков и изрази надежда, че Пречиствателната станция в Стара Загора ще заработи до две седмици.

Най-късно до средата на февруари ВМРО ще организира протест, ако не получи отговор от председателя на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране на въпросите, които организацията е поставила във връзка с въвеждането на такса електромер и водомер, потвърди за Дарик областният координатор на ВМРО в Стара Загора Антон Андонов.

Цялото интервю с инж.Румен Райков може да чуете в прикачения звуков файл.