С едноминутно мълчание в памет на Мехмед Метушев започна гласуването на вота на доверие
С едноминутно мълчание в памет на Мехмед Метушев започна гласуването на вота на доверие / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Целият кабинет на ГЕРБ дойде в парламента за разискванията и гласуването на вот на доверие на правителството. Очаква се правителството да получи поискания вот на доверие.

Депутатите решиха да гласуват поименно. Всеки народен представител ще трябва да става прав на място и да казва как гласува - „за”, „против” или „въздържал се”. Предложението беше направено от ГЕРБ.

Депутатите от Синята коалиция най-вероятно ще гласуват „въздържал се” тъй като поставиха изисквания, които няма да бъдат изпълнение от кабинета. Очаквано от ДПС и БСП вече заявиха, че ще гласуват „против”, а ГЕРБ и „Атака” - „за” вота на доверие.

В началото на пленарното заседание депутатите запазиха минута мълчание в памет на починалия вчера председател на Инициативния комитет на протестиращите тютюнопроизводители Мехмед Метушев.

Искането за вот на доверие беше поискано от премиера Борисов в разгара на изнесените разговори между него самия, шефа на митниците Ваньо Танов, министри и депутати от ГЕРБ. Още вчера от Синята коалиция поставиха пет условия, за да подкрепят правителството на Бойко Борисов. Сред тях е спирането на проекта „Белене”, освобождаване на сътрудниците на Държавна сигурност и въвеждане на фискален борд.

Кабинетът на Бойко Борисов е третият след промените през 1989 г., поискал вот на доверие. Правителството на Любен Беров беше подкрепен, но това на Филип Димитров падна от власт.