Сини зони във Велико Търново от днес
Сини зони във Велико Търново от днес / DarikNews.bg

454 ще са местата в общо 11 зони за кратковременен престой на автомобили на територията на Велико Търново, които започват да действат от днес. Освен сега действащите паркинги в града, зони за кратковременен престой ще бъдат обособени и в част от улиците „Васил Левски" и „Христо Ботев".

Готови са табелите, контролерите и скобите, обучени са и служителите, които ще са заети с дейността по осъществяване на контрола при паркирането, каза Недко Азманов, управител на Общинско дружество „Паркинги и гаражи", което спечели обществената поръчка за контрол на зоните. Лев за час и 50 стотинки за 30 минути остава цената за паркиране. Три часа ще бъде максималният срок в който един автомобил ще може да престоява в зоните. С въвеждането на зоните за кратковременен престой на автомобили отпадат всички безплатни талони за паркиране, както и преференциалните, които сега ползват живущите в близост до паркингите. 

Таксуването на колите ще става с  SMS  на номер 1362 или с талон. Един лев плюс стойността на SMS-а, който зависи от тарифния план на абоната ще ни струва паркирането чрез телефон. Тази услуга обаче няма да може да се ползва за престой от 30 минути, тъй като няма SMS на стойност 50 стотинки. Чрез телефон могат да паркират абонатите на всички български мобилни оператори. Текстът на съобщението трябва да съдържа регистрационния номер на автомобила, като изрично условие е буквите да бъдат изписани както са на номера, т.е. на кирилица. Пет минути преди да изтече единият час от Софийски център за градска мобилност, чрез който ще се осъществява телефонното паркиране ще изпращат обратен SMS на шофьора, че времето му изтича. За подновяване на престоя се изпраща нов SMS със същото съдържание.

Другият начин за таксуване в зоните за кратковременен престой ще бъде чрез талони, които ще се продават от контрольорите в зоните. Цената на един талон ще е един лев и ще важи за час. Ще има талони и по 50 стотинки за 30 минути. Всеки шофьор собственоръчно ще попълва талона си и ще го поставя на предното стъкло на колата си. Така за три часа престой водачът ще трябва да си закупи и попълни три талона, които да постави в автомобила си. Обмисля се вариантът талони да се продават и в търговската мрежа.  

Дали се просрочва платеното време ще следят контрольорите на дружеството, които ще проверяват посочения на талона час, а с контролери ще отчитат плащането чрез SMS. На шофьорите, които не са си подновили престоя чрез телефонно съобщение или талон, ще бъдат поставяни скоби. С тях автомобилът ще може да престои на паркинга още един час. Ако водачът се появи през това време ще трябва да плати 10 лева, за да му бъдат махнати скобите. Ако обаче в рамките на 60 минути той не си потърси колата, тя ще бъде преместена от зоната с „паяка". Тогава нарушителят ще трябва да плати още 36 лева, които са разход по преместването на автомобила. Към тази сума ще бъде прибавено и левчето за единия час, през който колата е стояла със скоби на паркинга. Общо 47 лева ще коства на нарушителите неправомерния им повече от час престой в зоните.