К. Паскалев: Ще има риск при изплащането на пенсии през 2011 г.
К. Паскалев: Ще има риск при изплащането на пенсии през 2011 г. / снимка: Дарик - Благоевград

В Бюджет 2011 г. има тежки рискове - в изплащането на пенсии, трудности в системата на здравеопазването и наглото прехвърляне на отговорност от страна на правителството към общините. Това заяви кметът на Благоевград Костадин Паскалев днес по време на брифинг, на който експерти от гражданско движение АБВ представиха позиции за бюджета през следващата година, предаде БГНЕС. Паскалев се оплака и от тежка полицейщина на правителството - общината му е подготвила 16 европейски проекти и има 16 прокурорски проверки.

Бюджет 2011 е един пореден пример за силна арогантност, бабаитлък и слаб продукт, в него няма политики, отсече евродепутатът Ивайло Калфин. Според него бюджетът прилича на "Калинка, която си говори по телефон "Верту", китайско производство".

Европейските средства отиват в няколко големи инфраструктурни обекта в България, концентрацията на европейските програми води до изкривяване на тяхното използване, подчерта той. В момента всички вадят цифри за усвояване на европейски средства, които нямат нищо общо с истината, подкрепи го Паскалев. Следващата година всички основни реформи се отлагат за по-нататък - ще има по-високи данъци, без повишаване на доходите, които дори ще паднат, тъй като има натрупана инфлация, коментира Калфин.

Спадът в потреблението се задълбочава, бюджетът има хубави цели - поддържане на паричния съвет, поддържане на растеж, но не можем да видим тези политики в него, отчете финансистът Петър Чобанов. Той предположи, че част от парите ще бъдат използвани за покриване на просрочия от 2010 г., та даже и от 2009 г. Според него не трябва да допуснем ревизии на бюджетния дефицит, на каквито бяхме свидетели през тази година.

„В криза трябва да се постига пълна заетост- в нашия бюджет такава цел няма", направи своята оценка и икономистът Ганчо Ганчев.

„Виждаме свиване на дела на държавата в преразпределението на БВП, каза той. Правителството не желае да сключи споразумение с МВФ, макар че оттам вече предлагат и гъвкави финансови инструменти, които са по-благоприятни, е неговото мнение. Сега отиваме към дефицит, който трябва да бъде финансиран или от вътрешния или от международния пазар при високи лихви", подчерта Ганчев.

„Най-големият риск е падащото вътрешно потребление, а с преразпределението на БВП 33.5% в полза на държавата и 2.6% дефицит се препрограмира кризата в социалната сфера", коментира проф. Чавдар Николов. Формулата по-малко преразпределение - по-голям растеж не се доказва, според неговите изчисления.

Кметът на Благоевград Костадин Паскалев изрази опасения, че българските общини са поставени в крайно неизгодна ситуация с Бюджет 2011 с намалените приходи и последващата по-малка икономическа активност. При този финансов недоимък държавата чрез бюджета не поема ангажимент за усвояване на европейски средства, смята той. Според него има нещо непочтено в този бюджет- "управляващите обявиха, че няма да увеличават данъците, но прехвърлиха това на главата на общините, това е нагло прехвърляне на отговорност". Правителството не трябва да допуска тежък риск- да не се усвояват европейски средства и администрацията да заспи при обработването на проектите, каза Паскалев. Отказът от публични услуги през 2010 г. беше началото, а следващата година с този бюджет ще се затвърди тази политика. "Това според мен е цинизъм", отсече кметът на Благоевград.