Повечето страни омаловажиха ефекта от публикациите на Уикилийкс
Повечето страни омаловажиха ефекта от публикациите на Уикилийкс / Reuters

В Кремъл сравниха публикациите на "Уикилийкс" с Холивудска продукция, предаде ИТАР-ТАСС. В Кремъл не намериха нищо интересно и заслужаващо коментар в публикациите на сайта на "Уикилийкс" във вестниците, каза пред журналисти говорителката на руския президент Наталия Тимакова. "Едва ли има нужда да се коментират измислени холивудски герои", с ирония отбеляза тя.

В Москва приеха със съжаление и без злорадство разпространяването от "Уикилийкс" на тайни материали от преписката на висши американски дипломати, каза пред руската осведомителна агенция високопоставен източник от руското външно министерство. Той определи като достойно за съжаление публикуването на материали, свързани с работата на дипломатите и добави, че "американските колеги са се озовали в трудно положение". "Дипломацията е доверие и затова понякога може да се говорят и неща, които не се говорят в присъствието на пресата, това е елемент от работата". В Москва се надяват, че материалите на "Уикилийкс" няма да поставят под заплаха руските оценки на политическите процеси, добави източникът. Надявам се, няма да има нещо, което наистина да ни учуди, което да ни разколебае и да постави под съмнение оценките ни, каза той.

САЩ прекалиха, изисквайки от дипломатите си да играят по-скоро ролята на шпиони, коментира разпространените от сайта секретни документи белгийският външен министър Стевен Ванакере. Пред фламандскоезичното обществено радио Ве Ер Те (VRT) той каза, че смесването на дипломатическата работа със шпионажа е обезпокоително.

По повод документите, свързани с Белгия, Ванакере заяви, че шокиращата информация в тях не е много, повечето от нещата вече са известни, каза той. Министърът имаше предвид позицията на белгийското правителство за приемане на затворници от Гуантанамо, оценена в американска дипломатическа телеграма като "изгоден за Белгия начин да засили авторитета си в Европа".

"Жалки клюки", на които не бива да се обръща особено внимание - така нарече публикуваните от "Уикилийкс" документи италианският министър на отбраната Иняцио ла Руса.

Израел изрази облекчение на този етап, след като се опасяваше, че разкритията може да създадат неудобни ситуации, свързани с позициите на израелски ръководители. Разкритията показват, че Израел казва в частни разговори онова, което говори и публично - за необходимостта да се действа срещу заплахата от ядрено въоръжаване на Иран, изтъква пожелал анонимност високопоставен правителствен служител.

Публикуването на поверителни американски дипломатически съобщения от сайта "Уикилийкс" накърняват дипломатическото доверие, заяви бившият американски посланик в Германия Джон Корнблум, цитиран от ДПА. В дипломацията се работи въз основа на доверие, и ако то бъде нарушено, какъвто е случаят, трябва да тръгнем от нулата, каза Корнблум за германската телевизия Цет Де Еф (ZDF), подчертавайки, че за в бъдеще международната дипломация вероятно ще се води другояче.

Разкритията на "Уикилийкс" не са навредили на американско-германските отношения, заяви говорител на канцлера Ангела Меркел, предаде ДПА. Отношенията между Берлин и Вашингтон са "здрави, близки и не са помрачени от тези публикации", каза Щефен Зайберт. Берлин обаче съжалява, че са публикувани секретни съобщения, добави той.

Говорител на афганистанския президент Хамид Карзай отказа да коментира телеграмите, в които Карзай е характеризиран като "изключително слаб", а брат му като корумпиран наркотрафикант, предаде Ройтерс. Говорителят каза, че публикациите няма да обтегнат отношенията между Кабул и Вашингтон и че в тях няма кой знае какви изненади. В американски телеграми от Кабул се твърди също, че един от бившите афганистански вицепрезиденти е избягал от страната с над 50 милиона долара в брой. (БТА)