Филчев: Цветанов е преуморен и раздава обвинения от телевизията
Филчев: Цветанов е преуморен и раздава обвинения от телевизията / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Филчев: Цветанов е преуморен и раздава обвинения от телевизията
34815
Филчев: Цветанов е преуморен и раздава обвинения от телевизията
  • Филчев: Цветанов е преуморен и раздава обвинения от телевизията

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов заяви, бившият главен прокурор Никола Филчев е заподозрян за две убийства през 2000 и 2002 г. - на прокурора Николай Колев и ямболската адвокатка Надежда Георгиева. По думите на Цветанов "не е имало възможността да се работи активно, в пълния обем и да се направи задълбочения криминален анализ, който е трябвало да бъде направен". Трябва да проверим всички възможни хипотези за евентуално поръчителство или съпричастност, допълни той.

Пред Дарик Никола Филчев коментира, че вътрешният министър нарушава закона, че е преуморен и раздава обвинения от телевизионния екран, без това да му е работа:

Срещу мен има обвинения от министъра на вътрешните работи за съучастие в две убийства. Това обвинение е повдигнато по телевизията и нашепнато на ухото на някакъв журналист. Според закона разследващият апарат, част от който е подчинен на министъра на вътрешните работи, говоря за дознателите, образуват делото, събират доказателствата, слагат ги на масата на прокурора, той преценява - при наличие на достатъчно доказателства те привлича като обвиняем и внася делото в съда. Там обвиняемият дава обяснения как, защо, кога е извършил престъплението, кои са му съучастниците. Аз съм изумен от това, което прави Цветанов, той играя ролята на обвинител и вместо да събира доказателства, ходи по телевизиите и повдига обвинения. Това не подлежи на коментар! В цивилизована държава не се прави така. Че даже понякога издава и присъди. Белег на всяко демократично общество е разделението на властите. Законодателната власт, тоест Народното събрание, създава законите; изпълнителната власт, тя е най-силна, привежда ги в изпълнение, а съдебната власт не може нито едното, нито другото, но контролира и двете. И разбира се, тези власти си взаимодействат. Аз разбирам г-н Цветанов, който е важен фактор в държавата и има важни отговорности към сигурността и спокойствието на обществото, важни отговорности в европейски мащаб, има много тежки отговорности, борбата срещу престъпността трябва да се води със законни средства, но това, което е подхванал, минава границата. Ако той една година се бори с престъпността, аз го правя 37 години. Започнах като наказателен съдия преди 37 години във Варна, 7 години съм бил съдия във Върховния съд, 7 години съм бил главен прокурор. Него го атакувала организираната престъпност след една година работа, вероятно е така. Мен ме атакува организираната престъпност с още по-голямо основание, защото да си главен прокурор е повече, отколкото да си министър на вътрешните работи. И накрая излиза Цветанов, който е едно много добро момче, възпитано момче, аз го помня - един слънчев човек, стоеше на три метра зад генерал Борисов, разбира се, той на съвещания не е участвал, идваше - такава му беше ролята, също достойна, не беше началник, но днес е голям началник - с големи отговорности, трябва да се успокои малко, да се държи достойно. Мен ми е неудобно, че макар и по-възрастен, трябва да казвам това, което казвам. Правосъдието се осъществява по определен от Конституцията и закона ред.

А защо точно за тези два случая...

Той трябва да обяснява защо, а не аз. Когато стана обвиняем, отида в съда, турят ми белезниците, тогава ще обяснявам това, което казвам на вас и на съда. Съдът ще преценява. Очевидно е, че е претоварен, преуморен. От една страна стои острата обществена необходимост от силна репресия, за да се държи под контрол организираната престъпност, от друга страна са индивидуалните права на човека. Този баланс трябва да се спазва. Ако се засили държавната репресия, се стига до ограничаване на личните права. Защитаваш ли личните права, намалява ефективността на държавната защита срещу престъпността. Г-н Цветанов трябва да бъде поздравен за много успехи, които не ги е имало в миналото, но заедно с това не мога да не му направя забележка, че нарушава закона. Аз ако съм на неговото равнище, трябва да отида да водя дела и той, както някой му казал за неговите не знам какво, за неговите лични работи, той вика: Моят отговор е още едно обвинение. Ама, чакай сега, не може да превръщаш държавата в личен спор с един обвиняем, какъвто в момента е Алексей Петров. Става злоупотреба с власт, ако използваш властта си, за да водиш лична битка. Не обичаш някой, мразиш го, иди се сбий като всеки мъж.