Празник на картофите в Трън
Празник на картофите в Трън / снимка: sxc.hu

Празник на картофите се провежда днес в крайграничния град Трън.  Панаирът на зеленчука се организира за втора поредна година, като съвпада с честването от православните християни на Свети Мина на 11 ноември.

На специализирани щандове на трънския площад, производители на картофи от общините Трън, Брезник, Радомир и Земен ще покажат своята продукция, а кулинарите ще демонстрират над 20 ястия с картофи. Сред тях е и торта от зеленчука.

Картофеният панаир се провежда със съдействието на "Растителна защита", водещи семепроизводители също ще представят своята дейност. Над  3500 дка се засяват с картофи в Трънско всяка година. Средният добив варира от 2,5  до 3 тона от декар, постигани са и рекордни резултати от 5 тона добив от специални сортове картофи.

Пернишка област е лидер в производството на зеленчука. В региона са засети 11 000 декара картофи, като от тях 5 хиляди декара се засаждат в община Трън. Около 50 са големите производители на картофи край границата, като двама от тях обработват по над 400 декара земя с такова предназначение. Единият от тях е кметът на Трън Станислав Николов, а Васил Василев е неговият най-голям конкурент в бранша. Трънски картофи се изнасят в Румъния, Албания и Русия.