Студенти даряват кръв в акция Да дадем шанс за живот
Студенти даряват кръв в акция Да дадем шанс за живот / Дарик Велико Търново
Студенти даряват кръв в акция "Да дадем шанс за живот"
34543
Студенти даряват кръв в акция "Да дадем шанс за живот"
Студенти даряват кръв в акция "Да дадем шанс за живот"
  • Студенти даряват кръв в акция "Да дадем шанс за живот"
  • Студенти даряват кръв в акция "Да дадем шанс за живот"

Над 25 студенти дариха кръв в акцията „Да дадем шанс за живот", която се провежда от началото на седмицата във Великотърновския университет. Първите два дни кампанията премина в Ректората, а днес и утре екип от Центъра по кръводаряване към Областната болница „Стефан Черкезов" ще бъде в Пети корпус на университета. Всички студенти, желаещи да дарят кръв, могат да го направят в зала 400 от 8,30 до 12,30 часа.

Цялата процедура продължава не повече от половин час, обясни д-р Юри Ангелов от Центъра по кръводаряване към областната болница. Дарителят попълва въпросник за здравословното си състояние, а след това провежда консултация и с лекар за наличие на противопоказания за кръводаряване.

Първо се взимат няколко капки кръв от пръста за експресно определяне на кръвната група и хемоглобина, ако нивото му е под 125 г/л за жените и под 135 г/л за мъжете, кръводаряването не се разрешава.

Кръводаряването не е вредно, а напротив - полезно е, тай като стимулира процеса на кръводаряване в организма и увеличава защитните му сили. Дареното количество кръв се възстановява за едно денонощие, а качествено кръвта се възстановява за 3 - 4 седмици, посочи д-р Ангелов.

Чуйте го в първия звуков файл.

Студентите Симеон Краев и Вероника Георгиева бяха сред желаещите да дарят кръв. Двамата първокурсници по психология са убедени в ползата от кръводаряването и дарителските акции.

Може да ги чуете във втория звуков файл.