Гръцки полицаи ще дежурят в Пампорово, български – по Беломорието
Гръцки полицаи ще дежурят в Пампорово, български – по Беломорието / dariknews.bg/ Архив

Текат преговори за сформирането на съвместни българо-гръцки полицейски патрули, съобщи директорът на Областната дирекция на полицията в Смолян комисар Кирил Хаджихристев. Той обясни, че идеята на общия проект е гръцките служители на реда да дежурят заедно с нашите в Пампорово, за да оказват помощ на гръцките туристи. Междувременно българските полицаи ще ходят лятото на Беломорието, за да се грижат за сигурността на нашите сънародниците.

Проектът вече е обсъден на национално ниво заедно с представители на полицията в Атина и е по примера на българо-румънските патрули, които се грижиха за сигурността на туристите по Черноморието, обясни комисар Хаджихристев. Подобни контакти ще са много успешни, тъй като няма да има проблем с езиковата бариера, а туристите ще са много по-спокойни, когато знаят, че могат да разчитат на полицай от родината си, заяви шефът на полицията в Смолян, допълни той.  

ОД на МВР замисля да реализира и други съвместни проекти с полицейските дирекции от Северна Гърция. Гранична полиция също имат идея за проекти по линия за противодействия на престъпността в двата гранични региона.