Деца от дома в Рудник проговориха за 1 година работа с тях
Деца от дома в Рудник проговориха за 1 година работа с тях / DarikNews, архив

Няколко деца от специализирания дом за лица с ментални увреждания в с. Рудник, община Долни чифлик, започнаха да изговарят думи след едногодишна работа с тях. Това беше съобщено по повод завършването на проекта “Разкриване на център за социална рехбилитация и интеграция към ДДМУИ - Рудник”. Той бе осъществен с финансовата подкрепа на оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, съфинансиран от ЕС чрез Европейския социален фонд. Водеща организация бе община Долни чифлик, а партньор - Сдружението на младите психолози в България, чиято централа се намира във Варна.

Целта на  проекта на стойност над 171 хил. лв. беше да се открие специализиран център. С по-голямата част от парите бяха основно ремонтирани помещенията - бившата сграда на здравната служба в с. Рудник, която се рушеше от много години. Бяха купени нови масички, столчета, играчки и помагала за децата и младежите.

Центърът за социална интеграция беше официално открит на 7 ноември 2009 г. В него възпитатели, специалисти от общината, Сдружението на младите психолози в България и доброволци - психолози, кинезитерапевти, логопеди, ежедневно създаваха оптимални условия за корекционно-компесаторна и интеграционна работа. През месеците на реализацията на проекта бяха въведени нови образователни, обучителни, рехабилитационни и терапевтични програми, съобразени с индивидуалните нужди на децата и младежите с увреждания.

“Работата с деца със специфични нужди е бавна и методична. За някои постигнатите резултати, като това, че няколко от децата започнаха да изричат думички, други да се държат по самостоятелно, може да е минимална, но това са подрастващи, с които никога не е била извършвана индивидуална работа по тяхната интеграция”, съобщи днес на пресконференцията Петя Събева, председател на Сдружението на младите психолози в България.

Проектът “Разкриване на център за социална рехбилитация и интеграция към ДДМУИ - Рудник” обхвана 35 деца и младежи на възраст от 3 до 18 години. Целта на община Долни чифлик проектът да продължи, така че постигнатите резултати да се увеличат, а не поради липса на индивидуална работа с децата ефектът да е нулев. Заради това е подадена молба до държавата, с която се иска продължаване на проекта, като финансирането да бъде от държавния бюджет.