Митингът на лекарите във Велико Търново остава
Митингът на лекарите във Велико Търново остава / Sofia Photo Agency, архив
Митингът на лекарите във Велико Търново остава
33381
Митингът на лекарите във Велико Търново остава
  • Митингът на лекарите във Велико Търново остава

Въпреки сключеното споразумение между правителството и Българския лекарски съюз, във Велико Търново ще се проведе митинг на лекарите от региона. Те ще се съберат пред паметника Майка България на 11 октомври от 17,00 часа. Това не е протест, а митинг в подкрепа на здравната реформа, обясни председателят на Районната колегия на БЛС д-р Марияна Кирилова.

Вчера премиерът Бойко Борисов, новият здравен министър Стефан Константинов и финансовият министър Симеон Дянков подписаха споразумение с БЛС, с което се гарантира, че парите от здравните  вноски ще отиват само за здраве.

Премиерът заяви пред лекарите, че няма да се намалява размерa на здравната вноска и всичките 8%, които здравноосигурените плащат от заплатите си, ще се изразходват само за лечение, а не както е в момента - 2% от тях да отиват като резерв на Националната здравоосигурителна каса.

Диалог, конструктивизъм и желание за работа са очакванията на лекарите към новия здравен министър, каза още шефката на районната лекарска колегия във Велико Търново д-р Кирилова.

Чуйте я в звуковия файл.