Д-р Райчинов: Държим управлението на здравната каса да е открито
Д-р Райчинов: Държим управлението на здравната каса да е открито / cнимкa: Sofia Photo Agency, архив
Д-р Райчинов: Държим управлението на здравната каса да е открито
33286
Д-р Райчинов: Държим управлението на здравната каса да е открито
  • Д-р Райчинов: Държим управлението на здравната каса да е открито

Броени дни преди старта на обявените лекарски протести и часове преди дебатите по вота на недоверие към правителството заради провал в здравната реформа премиер, финансов министър и предполагаемият нов здравен министър се срещнаха с представители на лекарския съюз от цялата страна. Решенията: отстраняването на заместник финансовия министър от поста председател на надзорния съвет на здравната каса, да се въведат прогнозни, а не делегирани бюджети за лечебните заведения, както и парите от здравните вноски да се харчат само за здравеопазване. Какво ще означава това за пациента и дали лекарите ще излязат на протест - разговор с председателя на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов.

Кажете приблизително колко пари в повече ще влязат в системата, след като 2-та процента, които всеки здравноосигурен плаща, се извадят от резерв и започнат да се използват реално за здраве?

Това са приблизително 544 милиона. И понеже вие казахте - какво означава за пациента - най-вече означава гарантиран и сигурен достъп до системата и до здравеопазните органи, най-вече това.

Гарантиран и сигурен, т.е. здравеопазването най-вероятно няма да се подобри, но ще се запълнят, метафорично казано, дупките в системата, които съществуваха до момента.

Честно казано, има шанс и за подобрение при този размер на бюджета за здравната каса, имам предвид 2,6 млрд. лв. приблизително, ще имат възможност болниците да инвестират и в подобряване на качеството, както в обучение на специалистите, тяхната подготовка и задържането им на работа, така и в апаратура, битови условия и т.н.

Вие се разбрахте с премиера да ви се изплатят 190 милиона до 3 януари 2011 г. ...

Да, точно така.

... с които ще се покрият задълженията на касата към болниците. Защо поставихте дата 3 януари? Тези пари от кой бюджет ще дойдат - от 2010 или от бюджет 2011?

Тези пари ще дойдат - 130 милиона, от парите, които в момента са във фискалния резерв, който ще намалее съответно с тази сума, и 60 милиона идват от бюджета за следващата година. Но тъй като те са разчетени в него, не е такъв проблемът. При положение, че получаваме 500 и няколко милиона отгоре, това вече не е проблем и реално от 205, които поискахме, получаваме 190, така че ще трябва да се справим с 15 милиона по-малко. И става дума за до края на тази година да се успокои системата. Ако това споразумение се подпише и влезе в изпълнение, ще имаме една много по-добра година за здравеопазването, 2011.

Разликата в това, което вие искахте и което ви се дава, е 15 милиона.

Да, да.

Кой ще бъде ощетен от тази разлика?

... за тази година, но при положение, че ще получим 540 повече следващата, пак казвам, не е такъв проблем.

Друго ваше условие беше да се премахнат делегираните бюджети.

Да.

По думите на премиера те щели да станат прогнозни. Обяснете как ще се формират тези...

Това, което е записано в споразумението, е, че ще се изработи нова методика между НЗОК и Българския лекарски съюз, чрез която да става разпределението към лечебните заведения. Няма как да няма регулация. Парите не са безкрайни, така че регулация ще има, но тя ще почива най-вече на медицинска целесъобразност, а не...

Как си я представяте?

...както сега конкретна сума и тя е финална за съответното заведение.

Как си я представяте вие тази методика?

Има, има начини. Тези прогнозни бюджети ще позволяват да бъдат надхвърляни с плюс някаква сума в съответствие от това какво обслужва болницата, как работи, колко спешност има и т.н.

Смятате ли обаче, че ще може, така, да я формирате тази методика до края на годината? Все пак има нов здравен министър.

Длъжни сме. Дали смятаме или не, няма значение. Длъжни сме, за да я включим в новия рамков договор за догодина.

Говорихте ли си за доплащане в болниците?

На този етап не. Това, което говорихме във връзка с доплащането, е, че при положение че всички средства влизат в здравната система, ще се види и обемът дейности, който ще прогнозираме, разбира се, заедно с касата какъв и колко ще бъде, ще започне изпълнението и ако се окаже, че тези средства са недостатъчни, тогава може да се мисли за доплащане. На този етап такива разговори не сме водили.

Смятате ли, че може да се стигне дотам през 2011 г. пациентите да започнат да доплащат?

Мисля, че не. Мисля, че малко вероятно е да се стигне 2011 г. до такова нещо.

Добре, но през цялото време, така, докато вие водехте дебата, вече, колко стана, почти година с премиера, за недофинансираната здравна система, говорите, че с 30-40, някъде и 50% не са дофинансирани клиничните пътеки.

Да, да.

Тези 540 млн. не са такъв процент от общия за здравеопазване.

Не. Те са доста по-малък процент на фона на това, което се съобщи, но спрямо миналогодишния бюджет например са с 40% повече, така че все пак е напредък и до голяма степен ще покрием дефицита дори и в най-недофинансираните пътеки. Естествено, че първо там ще се насочат средства, но пак казвам, все още не е факт. Това е предварителна договорка. Когато подпишем споразумението, ще сме сигурни, че това се е случило.

Всъщност какви гаранции получихте, че всичко, което ви обеща правителството, ще се случи?

Гаранцията ще бъде подписът на премиера върху споразумението и, разбира се, хората, които бяха с него, представителите на правителството, ще получат своите задачи във връзка с това споразумение, така че ние няма как да поискаме по-голяма гаранция в момента. Ако сега, след днешната среща, в този формат ни излъжат, мисля, че няма да е добре за никого, а и не вярвам, че някой ще си позволи такова нещо.

С правителството сте се разбрали още нещо - да се промени структурата на управление на здравната каса.

Да, точно така.

Как ще се случи това точно?

Държим управлението на здравната каса да е открито, да е прозрачно и да се осъществява от обществените институции, най-вече тези, които участват пряко в този процес - синдикатите като представители на осигурените, на работниците, работодателите като хората, внасящи много сериозна част от вноските, разбира се, и държавата, но с равни квоти, и представители на пациентските организации, които по-скоро да имат контрол върху начина на изразходване на средствата в касата. Това, мисля, че ще гарантира една прозрачност и ненамеса на държавата и политиците в тази дейност.

След като бъде отстранен заместник финансовият министър от поста председател на надзорния съвет на касата, кой ще заеме неговото място?

Това на този етап не мога да ви кажа. Аз мисля, че по-добре е да се изчака промяната в закона за здравното осигуряване, въвеждане на новата структура на управление на касата, избиране на нов надзорен съвет и тогава новият надзорен съвет да определи
 своя председател.

Наистина ли има идея финансовото министерство да си разпределя парите за здравеопазване за гражданите, за които държавата плаща вноски, т.е. пенсионерите и децата?

При тази ситуация и при включването на този текст в споразумението означава точно това - финансовото министерство ще бъде задължено и ще превежда сумите за всички, които осигурява, в пълен размер. Няма да може повече да преценява колко, кога, дали да превежда, дали да отидат във фискален резерв или в сметките на касата. Просто ще бъдат задължени да превеждат в съответните срокове всичко дължимо за тези, които те осигуряват, т.е. всички граждани в страната ще бъдат еднакво осигурени и, разбира се, равноправно.

През касата или директно към болниците?

През касата. Финансовото министерство не може да превежда средства директно към болници.

Заговори се, че искате министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов в качеството му на вицепремиер да поеме ресора здравеопазване. Говорихте ли и за това с премиера?

Не, за това не сме говорили, тъй като, ако се приеме споразумението в този вид, ролята на финансовия министър като фактор, намесващ се в здравеопазването, става незначителна, така че няма да е необходимо да се прави такава смяна.

Т.е. вие спирате да искате тази смяна.

Да, на този етап... случи ли се изпълнение на споразумението, просто няма да може да се оказва такава намеса и въздействие върху системата не само от финансовия министър, а от когото и да е.

Д-р Райчинов, днес премиерът заговори за криминализиране на неплащането на здравни вноски. Тема, която се говори от година. Още, доколкото си спомням, първото интервю на първия министър, здравен, от това правителство - Божидар Нанев, той каза, че това трябва да се случи. Има ли конкретна идея как ще се случи това, или за пореден път се повдига темата?

Не, не, към момента конкретна идея няма. Няма и как лекарският съюз да предложи нещо по-конкретно. Това наистина е работа изцяло и само на правителството, но държа да подчертая, че такава мярка би трябвало да я подкрепим всички, защото има твърде много хора, които не плащат и на гърба на тези, които си плащаме, ползват здравни услуги. Така че не е редно да се злоупотребява по този начин. Този фонд е на всички ни, които плащаме. На тези, които не плащат, би трябвало да си плащат от собствения джоб.

Преди броени минути завърши националният съвет, от който вие излизате. Какво решихте на него? Ще излязат ли лекарите на протест на 11-и и 15-и?

Националният съвет беше в състояние да вземе едно-единствено решение - да упълномощи председателя, в случая мен, да подпиша това споразумение заедно с министър-председателя. А докато не е подписано споразумението, няма как да отменяме каквото и да е било. Ако има споразумение, лесно ще се съберем и ще обсъдим отново дали отменяме протестите... Ако бъде подписано, разбира се, споразумението и се даде ход на неговото изпълнение, най-вероятно ще бъдат отменени.

Насрочихте ли дата, за която ще подпишете това споразумение с премиера днес.

Не ние, премиерът насрочи, предложи да се подпише споразумението утре след утвърждаването на новия министър.

А смятате ли обаче, че наистина ще се ви подкрепят и другите лекари, ако споразумението бъде подписано, да се отменят протестите, защото днес пред журналистите голяма част от председателите на съсловните организации по регионите казаха, че са против отмяната на протестите.

Ами, мога да ви кажа само едно - наистина най-вероятно така са ви казали. Те не бяха все още запознати с точния текст на споразумението, което беше изчистено днес сутринта и прието от премиера, и затова са казали. Но на самия национален съвет с 26 гласа и 3 въздържали се подписването на споразумението беше одобрено. Аз пак ще кажа, че отмяната на протестите може да се случи единствено когато разполагаме с подписан текст. Дотогава няма как да ги отменяме.

Междувременно от пресцентъра на БЛС съобщиха, че до подписване на споразумението и категорични действия от страна на правителството за неговото изпълнение, лекарския съюз запазва готовност за протестни действия, се посочва в съобщението. При неизпълнение на договореностите в споразумението ще се предприемат незабавни стъпки към ефективни протести.