Задържаха терористи, свързани с Ал Кайда, в Норвегия
Задържаха терористи, свързани с Ал Кайда, в Норвегия / снимка: БГНЕС, архив

Трима души, поддържащи връзки с Ал Кайда, бяха арестувани днес в Норвегия и Германия за планирането на терористични нападения, съобщи норвежката полицейска служба за сигурност (PST).

„Трима души, заподозрени за подготвянето на терористично нападение, имащи връзки с Ал Кайда, бяха арестувани днес", заяви Яне Кристиансен, ръководителка на PST пред репортери в Осло. „Двама души са били арестувани в Норвегия, докато един е бил задържан в Германия", допълни тя. Срещу тях са били повдигнати обвинения за участие в партньорство с цел извършването на терористично нападение.

От полицията и прокуратурата не разкриха къде терористите са възнамерявали да извършат нападенията, допълва БГНЕС. Имената на тримата заподозрени не бяха разкрити, но Кристиансен заяви, че единият е бил 39-годишен норвежки гражданин от китайско-уйгурски произход. Другият е бил 37-годишен иракчанин от кюрдски произход, а третият е пристигнал в Норвегия като търсещ убежище гражданин от Узбекистан. И двамата чужденци разполагат с легални разрешителни за пребиваване в Норвегия.