Хоровият фестивал Маестро Захари Медникаров ще продължи до 3 юли
Хоровият фестивал Маестро Захари Медникаров ще продължи до 3 юли / Дарик Добрич

Седмият международен хоров фестивал "Маестро Захари Медникаров" бе открит в зала „Атлантик" на хотел Добруджа в курортен комплекс Албена. Музикалният фест се организира от Международна фестивалана програма „Приятели на България" и е под патронажа на Министерство на културата. 

12 детски, 2 студентски хора и множество индивидуални изпълнители от Русия и България се представиха пред публиката с общото изпълнение на химна на Светите братя Кирил и Методий, Одата на радостта и „На многая лета". 

Приветствие към всички участници и гости отправи Цветан Иванов - управител на Програма „Приятели на България". Той подчерта, че фестивалът от една страна подкрепя детското творчество и проправя път към нови и многобройни приятелства и  от друга - отдава почит към големия творец и световно известен хоров диригент Захари Медникаров. 

През първия фестивален ден български песни представиха руските деца от Хор "Вдъхновение" от Музикална школа № 96, гр. Москва; Хор "Лира" - Павловская свобода; вокален ансамбъл "Серенада" от Екатеринбург; Хор "Рапсодия" от Дубна. На български език в залата прозвучаха "Кокиченце-момиченце" на Александър Текелиев, "Детство" на Тончо Русев, "Що ми е мило и драго" на П. Стайнов" и др. 

За оценяване на изпълненията и провеждане на майсторски класове, организаторите и през тази година разчитат на компетентно жури, председателствано от Елиянка Михайлова - председател на Българския хоров съюз. Членове са Мануела Манчева - секретар на съюза и Маркс Кесел - директор на Московски музикален колеж. 

Специален гост на проявата бе Фани Медникарова - съпруга на Маестро Медникаров. 

По време на Гала - концерта, на 03 юли, от 17.00 ч. в зала Атлантик журито ще отличи най-добрите участници с Диплом на Лауреат І, ІІ и ІІІ степен и Гран - при. Цветан Иванов ще връчи на всички хорови формации паметни плакети, изработени в Монетен двор. 

Преди седем години Хоровият фестивал е основан в присъствието и с одобрението на Маестро Захари Медникаров. Днес името на българския диригент е познато и уважавано от младите руски хорови изпълнители, благодарение на фестивалите и конкурсите, организирани от Програма „Приятели на България" в Албена и Подмосковието.