Освободиха Мая Христова като зам.-министър по енергетиката, Марий Косев заема поста
Освободиха Мая Христова като зам.-министър по енергетиката, Марий Косев заема поста / снимка, архив: Sofia Photo Agency

Марий Косев е новият заместник-министър на икономиката, енергетиката и туризма, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет. Марий Косев заема мястото на Мая Христова, която е освободена от поста заместник-министър.

Косев е назначен по предложение на министър Трайчо Трайков от 3 юни 2010 г. със заповед на министър-председателя Бойко Борисов. Предложението се основава на необходимостта от по-ефективна работа в ресор "Енергетика", както по отношение на концептуалните стратегически задачи - Енергийна стратегия на Република България и политика в сектор "Възобновяеми енергийни източници, така и в организацията на енергийните дружества. От всички, ангажирани с ресор "Енергетика" в МИЕТ, се очаква още по-ефективна работа по концептуалните стратегически задачи и в организацията на енергийните дружества.

Марий Косев е финансов директор на НЕК ЕАД. В миналото е бил главен изпълнителен директор на "БМ Лизинг" АД, както и кредитен експерт в Българско-американския инвестиционен фонд и Българско-американската кредитна банка. Работил е и като координатор на програмата за икономическа реформа във фондацията "Отворено общество". Има магистърска степен по мениджмънт от London School of Economics and Political Science. Владее английски език, говори френски, испански и руски.