Преизбраха Валери Тодоров за генерален директор на БНР
Преизбраха Валери Тодоров за генерален директор на БНР / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Преизбраха Валери Тодоров за генерален директор на БНР
29558
Преизбраха Валери Тодоров за генерален директор на БНР
  • Преизбраха Валери Тодоров за генерален директор на БНР

Валери Тодоров беше преизбран за генерален директор на Българското национално радио. Кандидатурата му беше гласувана от Съвета за електронни медии. От общо 8 гласували той единодушно получи всички гласове. 

Според регламента всеки член на СЕМ посочва трима от допуснатите до участие в конкурса деветима кандидати, които подкрепя. След това, между тримата, събрали най-много или равен брой гласове, всеки член на СЕМ посочва кандидата, за когото гласува. За избран се смята този, който получи най-малко пет гласа.
Другите двама, които стигнаха до финала, са Александър Велев и Ивайло Малинов. Изборът беше публичен и с явно гласуване.

Въпреки че кандидатурата на Валери Тодоров беше единодушно приета, то според председателя на СЕМ Георги Лозанов върху това решение е било указано един вид натиск: „Това беше натискът, който оказваше колегията в БНР в полза на Валери Тодоров. В този смисъл това е избор, който ние направихме под натиск".

Според Лозанов за тригодишния си мандат Тодоров е накарал много хора в радиото да застанат зад него: "Нещо повече. Те дойдоха да се борят за него и аз на няколко пъти бях в схватка дори".

На това Валери Тодоров отговори, че между натиск и подкрепа има голяма разлика: "Аз благодаря на колегите, които ме подкрепиха".

Лозанов допълни, че според него в БНР може да има хора, които мислят друго, но ги е страх да го кажат: "Но ако не са казали от страх, то да знаят, че страхът има цена. И 2010 година цената на страха се нарича Валери Тодоров".

Самият Валари Тодоров отрече да е чувал подобно нещо: "Намерете ги тези колеги, изслушайте ги, дайте им трибуна да кажат от какво се страхуват. Аз уплашени в радиото не съм видял. Както видяхте и на 4 май имаше една дискусия, сега също, нито един уплашен от радиото не дойде. Не знам, явно са много уплашени след като не са дошли да си изразят мнението. Надявам се пред вас няма да се плашат да кажат от какво се страхуват и какво се случва".

Сред идеите на Тодоров за новия му мандат е БНР да предложи по-евтина и по- разнообразна продукция. Важна част от концепцията му е развитието на интернет сайта на радиото.