16 зрелостници се явяват по собствено желание на две матури днес
16 зрелостници се явяват по собствено желание на две матури днес / снимка: Дарик - Благоевград, Елина Христова

16 абитуриенти от Благоевградска област са изявили желание да положат държавни зрелостни изпити по предметите "география и икономика" и "химия и опазване на околната среда", които се провеждат днес. 15 зрелостници са предпочели да се явят на матурата по география и икономика, съобщиха за Дарик от Регионалния инспекторат по образованието.

Изпитът започна в 08.00 ч., малко преди това в Министерството на образованието, младежта и науката бе изтеглен Вариант 1.

За другия изпит по желание - "химия и опазване на околната среда", който съгласно утвърдения от просветния министър график също е с днешна дата, се е записал само един ученик от региона, уточни директорът на образователния инспекторат в Благоевград Ивайло Златанов.

На първата матура по свободен избор през майската сесия - изпита по математика, провел се вчера, се явиха 10 гимназисти от Благоевградска област от подали заявления 21.

За утре също е предвидено провеждането на два държавни зрелостни изпита - по предметите "история и цивилизация" от 08.00 ч. и "физика и астрономия" от 14.00 ч.