Камерън и Клег си стиснаха ръцете и се заеха за работа
Камерън и Клег си стиснаха ръцете и се заеха за работа / снимкa: Reuters

След петдневни драматични преговори, довели до формирането на първото коалиционно правителство във Великобритания след Втората световна война, новият премиер-консерватор Дейвид Камерън и заместникът му - лидерът на либералните демократи Ник Клег си стиснаха ръцете на излъсканите до блясък стъпала на Даунинг стрийт 10, съобщиха световните агенции.

Историческото ръкостискане и усмивките пред камерите са само прелюдия пред сериозната работа, която очаква коалиционните партньори. Но наблюдатели задават въпроса дали еднаквата им възраст - 43 години и еднаквата начална буква във фамилните имена ще се окажат гаранция за политическо единомислие.    

Според АП приоритет на правителството е намаляване на рекордния дефицит от 153 милиарда лири стерлинги, който надхвърля 11 процента от БВП. Още не е ясно дали либералдемократите ще подкрепят плана на консерваторите за незабавни - и непопулярни сред електората - бюджетни съкращения. Партньорите се споразумяха, че държавните разходи трябва да бъдат свити с 6 милиарда лири още през тази финансова година. 

Едно от перата в бюджета, където могат да бъдат направени икономии, е издръжката на военните операции в чужбина. И Камерън, и Клег подкрепят мисията в Афганистан, но премиерът се обяви за изтегляне на британските сили до пет години, а Клег призна тревогата си от растящия брой загинали военнослужещи. И двамата са на мнение, че Великобритания не трябва да бъде толкова тясно обвързана с американските интереси, колкото бе при лейбъристкото правителство на Тони Блеър

По отношение на европейските съседи коалиционните партньори далеч не са толкова единни. Клег, бивш член на Европейския парламент, е проевропейски настроен, докато Камерън гледа твърде скептично на сътрудничеството с Европа и се оттегли от съюза с партиите на германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Никола Саркози.

Управляващият тандем има разногласия и по избирателната система, която облагодетелства двете големи партии. И двете страни обаче направиха компромиси - споразумяха се за въвеждане на петгодишен фиксиран мандат на парламента, а Камерън обеща на Клег референдум за избирателна реформа, която да доведе до по-пропорционално представителство.

Разпределението на министерските кресла се очаква да премине гладко. Освен поста вицепремиер, зает от  Клег, либералните демократи ще имат още четирима министри, съобщи телевизия "Скай нюз". Най-разпознаваем от тях е икономистът на пертролната компания "Роял дъч Шел" Винс Кейбъл, който според Би Би Си ще отговаря за бизнеса и банковата система. Ключовите постове в правителството са предвидени за най-близките съратници на Камерън още от консервативното правителство в сянка, пише БТА. Джордж Озбърн (38 г.) става министър на финансите, а отявленият евроскептик и бивш лидер на консерваторите Уилям Хейг (49 г.) е новият външен министър. Министър на отбраната става депутатът консерватор Лиам Фокс, а министър на здравеопазването - Андрю Ленсли.

Асошиейтед прес предлага кратък преглед на основните приоритети на новото британско правителство:

В икономиката премиерът Дейвид Камерън обеща спешен бюджет до 50 дни. Коалицията иска да ускори съкращаване на бюджетния дефицит и планира да намали правителствените разходи с 6 милиарда лири (8,9 милиарда долара). Правителството възнамерява да спре нарастването на националната застрахователна такса. Данъчната система ще бъде реформирана поетапно, за да се облекчи тежестта върху хората с ниски и средни доходи. Хората с годишен доход под 10 000 лири (15 000 долара) нямат да плащат данъци.

В политическата реформа едно от основните искания на либералдемократите за присъединяване към управляващата коалиция беше да се реформира сегашната избирателна система, която дава непропорционално голямо предимство на двете основни партии - консерваторите и лейбъристите. Консерваторите на Камерън обещаха референдум за система на алтернативно гласуване, при която избирателите подреждат кандидатите по предпочитание и гласовете за поставените на второ място кандидати се вземат предвид, ако никой кандидат от първо място не вземе поне 50 процента. Ако се приеме, новата система би могла да донесе повече места за либералдемократите на вицепремиера Ник Клег в бъдеще.

В отбраната и сигурността в сряда ще се събере нов Съвет за национална сигурност, който ще разгледа всички аспекти на британската сигурност. Съветът ще наблегне на политиката към Афганистан и Пакистан и ще направи преглед на терористичната заплаха за Великобритания. Скоро ще започне стратегически преглед на отбраната.

Във външната политика новият външен министър Уилям Хейг заяви, че отношенията на Великобритания със САЩ ще са "солидни, но не и угоднически" и че т.нар. специални отношения остават от голямо значение. Великобритания ясно ще заяви, че никакви други национални правомощия няма да се отстъпват на ЕС без референдум и че няма планове за влизане в еврозоната. Ще се положат още усилия за осигуряване на добри отношения с икономически силните страни в Югоизточна Азия, Северна и Латинска Америка. Камерън обещава сближаване с Индия, която е бивша британска колония и потенциално голям търговски партньор.

В имиграцията се очаква определяне на таван за имигранти от страни извън ЕС в отговор на обществените тревоги, че Великобритания е залята от чужденци, които взимат работните места на местните хора, защото са склонни да работят за по-малко пари.