Кой посяга най-често към чашката?
Кой посяга най-често към чашката? / cнимки: Sofia Photo Agency, архив

Коя нация е шампион по консумация на алкохол в Европейския съюз и къде се нареждат българите в тази класация? Евробарометър откри отговорите на тези въпроси с помощта на социологическо проучване. Ето резултатите:

Датчаните и шведите държат първото място в ЕС по консумация на алкохол, а най-малко пият португалците и италианците. Това сочи проучване, направено от Евробарометър. 39% от участвалите в анкетата италианци и 42%от запитаните португалци твърдят, че през последната година не са близнали и капка алкохол. За разлика от тях обаче 93% от датчаните и 90% от шведите признават, че посягат доста често към чашката.

27% от българите не близват алкохол

А къде се нареждат българите? Всъщност те са в групата на въздържателите - на седмо място. 27% от анкетираните българи са споделили, че през последната година не са пили алкохол. За сметка на това обаче 91% от невъздържателите са заявили, че през последните 30 дни са се отдали на насладата на алкохолни напитки.

Германците пък се нареждат на трето място по консумация на алкохол в ЕС. 36% от "пиячите" казват, че поне веднъж седмично пият по пет или повече чаши с алкохолни напитки. Така германците си поделят третото място с австрийците.

Ирландците традиционно изпъкват като най-големите пиячи тежка категория в Европа. 61% от любителите на чашката в Ирландия твърдят, че започнат ли да пият веднъж, не падат под три питиета. Силно се представят и британците, датчаните и малтийците.

Споделено

При изследването не са взимани предвид големината и вида на алкохолните напитки. В анкетата на Евробарометър са участвали по 1000 граждани от всяка страна-членка на ЕС. Проучването показва, че повечето от европейците са наясно с опасностите, които носи алкохолът, но само 43% от тях са на мнение, че властите трябва да вземат мерки, за да защитят хората от него. 89% от запитаните искат в ЕС да бъде въведена минимална възраст, над която да е разрешена консумацията на алкохол.