Приходите на УМБАЛ Плевен се увеличават, не се трупат нови дългове
Приходите на УМБАЛ Плевен се увеличават, не се трупат нови дългове / netinfo
Приходите на УМБАЛ Плевен се увеличават, не се трупат нови дългове
28485
Приходите на УМБАЛ Плевен се увеличават, не се трупат нови дългове
  • Приходите на УМБАЛ Плевен се увеличават, не се трупат нови дългове

Увеличение на приходите на УМБАЛ "Д-р Георги Странски" с 12,88 % отчете днес доц. д-р Димитър Стойков, директор на лечебното заведение. Приходът на болницата за март е 2,6 млн. лв. Болницата не трупа нови дългове за последното шестмесечие, а това не се случвало от 2000 г. насам, допълни той.

Шефът на болницата поясни, че здравното заведение има да получава около 3,5млн. лв. за извършена работа и основен длъжник му е НЗОК. Доц. Стойков отчете и увеличение на пациентите, които са преминали през лечебното заведение, за миналия месец броят им е достигнал 3 800. Според него 49 % от пациенитите, които постъпват в болницата, са приети по спешност, а 42 % са спешно оперираните.

Причината за нарасналия пациентски поток е, че в Плевенската университетска болница приема т.нар. "тежка спешност", тук се оказва лекарска помощ и на неосигурените пациенти и тези, които са рехоспитализирани. За първото тримесечие на тази година те са били 425, каза още доц. д-р Стойков. 22% от постъпващите пациенити са от други области.

С нарастването на броя на пациентите обаче, нарастват и разходите, за последните три месеца увеличението им е с 4,50 % . Относно заплатите на персонала в болницата, размерът им остава много по-нисък в сравнение с другите университетски болници в страната. Въпреки, че има съвсем леко увеличение, в момента средната работна заплата в Плевенската университетска болница е 625 лв. Подробности чуйте в прикачения файл...