Лечков се явил в съда без документи
Лечков се явил в съда без документи / Дарик Сливен архив

Кметът на Сливен Йордан Лечков е заявил пред съда, че не носи лична карта по време на заседанието на 21 април, когато Окръжен съд го отстрани от длъжност. Това показа проверка на Дарик в протокола от заседанието. Съдът е снел самоличността на обвиняемия по негови и по данни от досъдебното производство. Според адвокатът на Лечков Иван Ангелов кметът имал призовка да си получи личната карта от 1- во РПУ в София, останала там след инцидента на алея „Яворов".

В мотивите си за отстраняването съдия Галина Нейчева е записала, че е налице реална опасност Лечков да попречи за разкриването на обективната истина като би могъл да извърши прикриване и подмяна на документи и да въздейства на подчинените си като предстоят разпити на служители.

От обвинението е видно, че престъпленията, които са вменени на Лечков, са пряко свързани с неговата работа, а разследването по досъдебното производство е в началната си фаза, заключва съдия Нейчева.

Апелативна прокуратура Бургас със свое постановление е удължила срока на разследването срещу сливенския кмет с 4 месеца, считано от 23 март.

Мярката за отстраняването на кмета е безсрочна и може да бъде отменена след отпадане на необходимостта по искане на прокуратурата или на Лечков, тече и тридневния срок за обжалване пред Апелативен съд Бургас.

Кметът е в отпуск до приключване на процедурите, замества го зам. кметът Недка Енергиева.