Радославови дни в свищовското училище Цв. Радославов
Радославови дни в свищовското училище Цв. Радославов / netinfo

Традиционните „Радославови дни", посветени на Цветан Радославов, се провеждат днес и утре в Свищов. В училището, носещо неговото име, се състоя тържествено откриване на двудневния празник, който се провежда за 17-та поредна година и е  свързан с рождената дата на патрона на училището и автор на българския химн.

Цветан Радославов е роден в Свищов през 1863 година. През 1885 година, по пътя към бойното поле на Сръбско-българската война, в която участва като доброволец, той композира песента "Горда стара планина". През 1905-та, песента е обработена от композитора Добри Христов, а през 1964 година става химн на България. По повод 147-та годишнина от рождението на Цветан Радославов, училището, носещо неговото име, организира различни инициативи.

Днес ще се проведе и традиционното забавно състезание "Мама, татко и аз" с участието на ученици от начален курс и техните родители. "Радославовите дни" продължават утре от 10 часа в спортен комплекс "Свищов", където са организирани спортни състезания и игри с участието на отбори по волейбол и баскетбол от училище "Цветан Радославов" и Хуманитарна гимназия - Велико Търново и хокей на трева с участието на спортен клуб по хокей на трева "Дунав" - Свищов.