Посегателствата над животни ще се наказват със затвор
Посегателствата над животни ще се наказват със затвор / снимка: Sofia Photo Agency
Посегателствата над животни ще се наказват със затвор
28241
Посегателствата над животни ще се наказват със затвор
  • Посегателствата над животни ще се наказват със затвор

Затвор от една до три години и глоба от 5 до 15 хиляди лева ще бъде наказанието за гражданин, който умъртви или причини тежко трайно увреждане на животно. Това реши правителството, като прие промени в Наказателния кодекс. Промените са насочени към защитата предимно на кучета и котки и не се отнасят до ритуалното жертвоприношение на селскостопанските животни, както и до умъртвяването на животните, предназначени за храна, обясни министърът на земеделието Мирослав Найденов. Наказанието може да нарасне до пет години затвор и 30 хиляди лева глоба, в случай че лицето е извършило престъплението при утежняващи вината обстоятелства.

Максималното наказание от пет години затвор и 30 хиляди лева глоба се отнася до хората, които са причинили вреда или смърт на животно по особено жесток начин, тези, които са го направили в присъствието на малолетни, както и тези, които с действията си заплашват здравето и живота на хора или други животни. По-особени са случаите, когато вредата се нанася при самозащита, обясни министър Найденов:

„Ако някой на улицата набие детето ви и вие се опитате да се саморазправяте с него, носите отговорност. По същия начин, ако животно нахапе детето ви и вие го убиете, бихте могли да попаднете под ударите на този закон. Разбира се, ясно е, че при всяко обстоятелство има различно тълкование на закона". 

Според Найденов евтаназията на животните се прави по лекарско предписание и е ясно разграничена от умишленото убийство.

По думите на земеделския министър Министерството на правосъдието е оценило предложените наказания като твърде високи, но парламентът ще реши окончателно как да бъдат наказвани извършителите на престъпления спрямо животните.