Ще събарят прословутия ромски блок в Ямбол
Ще събарят прословутия ромски блок в Ямбол / сн. пресцентър

Събаряне на прословутия бл. 20 в ямболския квартал „Райна Княгиня" като опасно и негодно за живеене съоръжение е най-вероятното решение на този проблем. Около това становище се обединиха участниците в междуведомствена комисия инициирана от община Ямбол, съобщиха оттам.

Проблемът е с 15-годишна давност, а през последните 2 години нашумя и в медиите заради критичното състояние на съоръжението.  То създава непосредствен риск за живота, здравето и сигурността на хората.

 В срещата , водена от кмета на Ямбол Георги Славов,  участваха Надя Шабани - Директор на Държавната агенция за закрила на детето, Янита Манолова - зам.-изпълнителен директор на Агенция социално подпомагане, Милен Миланов - национален координатор на инициативата Десетилетие на ромското включване, областният управител Таня Димитрова, представители на различни институции и организации.

Блокът е населен от самонастанили се  роми. По официални данни те са 1260 човека, сред тях - 667 деца, но се предполага, че реално живущите там са значително повече. Те живеят при пълна липса на битови и санитарно-хигиенни условия, водоснабдяването и електроснабдяването на блока са прекъснати. Според констатациите на сформирана през 2008г. експертна комисия,  в блока липсват предпазните парапети по стълбищата и балконите, преградни панели, частично са унищожени и фасадни панели, които са с укрепваща за сградата функция, което създава условия за инциденти. Липсата на каквито и да е санитарно-хигиенни условия са предпоставка за поява на заразни болести, епидемии и тежки заболявания, като е налице повишен риск за живота и здравето преди всичко на децата в блока.

Преди окончателното решение за разрушаване на сградата ще има информационна кампания сред обитателите на блока и ромската общност в квартала. Очакванията са, че обитателите на блока ще бъдат редуцирани.