Фелдшери в цялата страна протестираха символично
Фелдшери в цялата страна протестираха символично / БГНЕС, архив
Фелдшери в цялата страна протестираха символично
27910
Фелдшери в цялата страна протестираха символично
  • Фелдшери в цялата страна протестираха символично

Фелдшери в цялата страна протестираха символично срещу липсата на правна регламентация на професията им. В България работят около 4000 фелдшери, като в голяма част от спешните центрове в малките населени места те извършват медицинската помощ. Въпреки това, чисто правно не е уредено какви медицински услуги имат право да извършват. До месец фелдшерите ще предприемат ефективни протестни действия, ако държавата не регламентира статута им.

В почти всички области на страната фелдшерите протестираха символично, като носеха лентички. По думите на председателя на съсловната им организация Александър Александров в момента фелдшерите са принудени да нарушават правомощията си, за да помагат на пациентите в малките населени места: „Забраната е пълна - за диагностика, лечение и профилактика на заболяванията, а ние сме обучени точно за това. Отгоре на всичко точно за това ни използват в момента. Тоест министерството от една страна не изпълнява законите на Република България, а от друга ни нарежда да извършваме действия, които не са ни вменени със закон".

Близо 30 са фелдшерите в спешния център на Кюстендил, един от тях е Асен Иванов: „Винаги сме работили заедно с лекарите, но когато започна реформата през 2000 година нас ни зачеркнаха тотално. Сложиха ни в графа „медицински специалисти", заедно със сестри, акушерки, лаборанти и каквото се сетите още. Нашето искане е да имаме статут на медицинския фелдшер, да са ясни нашите права, задължения и отговорности".

От 1999 година България спира да подготвя специалисти фелдшери, от сдружението искат незабавно медицински университети да започнат обучението на кадри с тази специалност.