И днес приемат документи за регистрация на археологически ценности
И днес приемат документи за регистрация на археологически ценности / Валентина Добринчева

Днес изтича срокът, в който притежаващите движими археологически културни ценности, са длъжни да поискат тяхната идентификация. Тя се прави в Националния исторически музей или от съответния регионален музей.

Документи ще се приемат и в съботния ден в административната сграда на Исторически музей - Добрич, която се намира в Етнографски комплекс "Стария Добрич". Работното време е от 9.00 до 16.00 часа. Заявленията и придружаващите ги документи могат да бъдат изпратени и по пощата с клеймо до 10 април 2010 г. включително.

Срокът е определен в параграф 5 от Закона за културното наследство. Собствениците на такива ценности трябва да подадат писмено заявление, към което са прикрепени декларация за произхода и за способа за придобиването им, както и снимки на вещите на електронен носител. Образци на документите могат да се намерят в Регионалния исторически музей - Добрич, в Държавен вестник, бр. 101 от 18.12.2009 г., стр. 155-156 или в електронния вариант на Приложенията към Наредба № Н-3 на Министерство на културата за реда за извършване на идентификация и за водене на Регистъра на движими културни ценности.