Атанас Липчев с номинация за награда „Варна” посмъртно
Атанас Липчев с номинация за награда „Варна” посмъртно / Дарик Варна

Писателят Атанас Липчев е един от двамата номинирани за награда „Варна"в областта на литературата. Липчев е номиниран за поредицата му романи през 2009-та година и посмъртно. Председателят на Сдружението на писателите във Варна си отиде от този свят преди 2 месеца.

Журито за определяне на тазгодишните награди "Варна" предлага за награда и писателят Ангел Ангелов за сборника му разкази "Ходене по вода".

За високи художествени постижения и налагане на нови традиции в музикалния живот на Варна и изпълнения на малко познати и непознати музикални произведения номинация за награда „Варна" получава Нелко Коларов за концертната му дейност и цялото му творчество през 2009-та година. Номинирани в тази категория са формация Лот Лориен за концертните им изяви и високи постижения през 2009-та година. Номинация за престижното отличие има и за формация "Проект музика" в лицето на Даниела Димова, Станислав Ушев и Валери Кубратов.

В категория визуални изкуства номинация заради активната си творческа дейност получава художникът график Борислав Кузманов. В категорията за кино и телевизионни филми е номиниран филмът на РТВЦ Варна "Варненското биенале на графиката- мостове". В категория архитектура предложена за наградата е архитект Наталия Люцканова, автор на проекта Гранд хотел "Димят".

С награда "Варна" за изкуство, култура и наука се удостояват хора на изкуството, учени, преподаватели и дейци на културата, образованието и науката за високи постижения. Награда "Варна" се присъжда в навечерието на 24 май от специализирани органи съгласно отделни статути. Решенията на журитата се утвърждават от Общинския съвет. Почетните звания в община Варна се присъждат с решение на местния парламент, според Статута за удостояване с почетни звания и отличия на Община Варна.

Имената на наградените се вписват в почетната книга на града и им се присъжда звание "Носител на награда Варна". Признанието се състои от диплом, нагръден знак (плакет - за колективните носители) и парична награда в размер на 1500 лв. за индивидуалните носители и 2 000 лв. - за колективните. Когато в един раздел се присъждат повече награди, паричната им стойност се поделя по равно между всички отличени.