Дянков: Антикризисните мерки са своевременни и ще имат ефект
Дянков: Антикризисните мерки са своевременни и ще имат ефект / снимка: Sofia Photo Agency
Дянков: Антикризисните мерки са своевременни и ще имат ефект
27628
Дянков: Антикризисните мерки са своевременни и ще имат ефект
  • Дянков: Антикризисните мерки са своевременни и ще имат ефект

Антикризисните мерки на правителството са своевременни и ще имат ефект. Такова становище изрази финансовият министър Симеон Дянков по време на изслушването му в парламента. Той изнесе данни на Агенцията по заетостта за намаляване на безработицата с повече от 4 хил. души през март. Въпреки че от Синята коалиция и БСП поискаха да има дебат по изслушването, предложението не беше прието. Ето какво още каза Симеон Дянков по повод антикризисните мерки на правителството:

Беше хубаво тези мерки да са предприети още през есента на 2008 г., когато кризата реално започна. Тогава те щяха да имат по-силен ефект. Кабинетът „Станишев" обаче избра да си скрие главата под юргана и да не предприеме нищо. Мерките, които ние предприехме през август 2009 г. и в Бюджет 2010, вече помагат за по-бързото излизане от кризата. Данните за спада на безработицата през март са едно такова доказателство. Но са необходими и допълнителни мерки, предвид постоянно излизащите данни за извънбюджетни харчове на кабинета „Станишев". Такива са например наскоро разкритите анекси по 150 договора в 13 министерства. Това влошава бюджетните прогнози и прави необходими новите мерки.

Вторият въпрос е следният: причина за оптимизъм ли са новите мерки, на фона на задълбочаващите се бюджетни проблеми. И тук отговорът е да.

С всяко ново предизвикателство - а анексите по тези 150 договора са такива - аз ставам по-голям оптимист за бъдещето на България. Защото тези разкрития показват за пореден път, че предишното правителство е управлявало с цел личен интерес.

Финансовият министър допълни, че кабинетът „Борисов" работи за интересите на хората и България има възможност да стане богата страна. На премиерът Борисов и на целия екип се е паднала тежката задача да направим страната модерна държава, каза още Симеон Дянков.