Около 10% от жените са с намалено количество калций
Около 10% от жените са с намалено количество калций / DarikNews

Двама мъже и 87 жени са измерили костната си плътност по време на първия от организираните дни за прегледи от кампанията срещу остеопорозата. Това информира д-р Ирина Джикова от РИОКОЗ Плевен. При 8 от жените е измерено показателно ниво на спадане на калция - те имат остеопения и ще бъдат насочени за следващо диагностициране и уточняване на състоянието им по отношение на остеопорозата.

Прегледите преминават при голям интерес, коментира д-р Джикова, по думите й за следващата дата за преглед на 30 март са останали по-малко от 10 свободни места. Сред записалите се предварително има отново двама мъже. Освен измерването на костната плътност, екипите на РИОКОЗ правят и консултиране на място като съветват прегледалите се за техния двигателен и хранителен режим и се обръща внимание на всеки.

Повечето от прегледалите се жени са възрастни, но въпреки това, нашето желание е да обърнем вниманието на младите момичета от опасността от остеопороза, допълни д-р Джикова. Натрупването на костно вещество е важно в ученическата възраст и до 25 години, важно е от какво количество ще започне да намалява калция и да настъпват последващите поражения. Трябва да се обърне внимание на двигателната активност на подрастващите, на затлъстяването, пушенето и други вредни навици.