Цветанов: Висш магистрат e съпричастен към „Октопода”
Цветанов: Висш магистрат e съпричастен към „Октопода” / снимкa: Sofia Photo Agency

Има висш магистрат, съпричастен към "Октопода" и той все още е в съдебната система. Това коментира вицепремиерa и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов по btv. Ето какво още каза Цветан Цветанов:

„Това е лице, което е съпричастно към хората, за които говорим през последните няколко месеца, и е въпрос на доказване дали се е облагодетелствал. Важното е, че той попада в полезрението с приятелството си с определени лица, което е недопустимо за служител от съдебната система - много е тежка ситуацията, тъй като все още той е много активен в съдебната система".

Цветанов поясни, че злоупотребите на "Лапачите", акцията, при която вечра бяха задържани шестима души, са над 10 млн. лв., което показва, че години назад има много такива структури, които са източвали хазната. Според него тази престъпна група не се различава от задържаните до момента, които също са ощетявали държавата. По думите му лицата, задържани при акцията „Лапачите", са хора, които са разполагали с много средства, като основно са се занимавали с криминална дейност.

Запитан за директора на ОД на МВР Велико Търново, който вчера бе отстранен от длъжност, Цветанов каза, че е имало много сигнали за дейността му. Тези сигнали са били проверени и се предполага, че има дисциплинарни нарушения, като отдаване под наем на имот от 150 кв. м., а в действителност се ползва 1 дка. Има информация за регистрация на автомобили с пренабити номера, като това е въпрос на доказване.

На въпрос за доклада на ЕК от вчера, в който има критики към България относно съдебната власт, Цветанов отговори, че този доклад дава реалната представа в държавата през последните 5-6 месеца като мерките, които са взети, са отчетени. „Създаването на специализираните екипи доведе до арестите на висши служители, отчетени са и промените в НК и НПК и най-важното - отчетено е, че има някакво желание за промяна, което липсваше в предишните доклади", коментира още вътрешният министър. Реалните резултати, които трябва да бъдат постигнати, са с ефективни присъди, категоричен е Цветанов.