Божидар Димитров пазел арестувания Николов от Агенцията за българите в чужбина, твърди ген. Марин
Божидар Димитров пазел арестувания Николов от Агенцията за българите в чужбина, твърди ген. Марин / снимка: БГНЕС, архив

Вицепрезидентът на България ген. Ангел Марин днес присъства на честванията от 132-та годишнина от Освобождението на България, организирани под връх Шипка. След официалната церемония той отговори на въпроси на журналисти, свързани основно със скандала от последните седмици след ареста на главния секретар на Агенцията за българите в чужбина Стефан Николов.

Как ще коментирате обвиненията и ареста на главния секретар на Държавната агенцията за българите в чужбина?

Това е за съжаление е едно много неприятно събитие. В случай, че се окаже вярно това, в което го обвиняват, ще има много негативни последици. Ще се урони изключително престижа на институцията, на процедурата „българско гражданство" и на българската държава. Ако наистина се окаже вярно, че са изготвени толкова много фалшиви документи. Много от фалшивите документи са разкрити. Но има и случаи, при разглеждане на молби за гражданство на седмица да отхвърляме по 100-150 и повече молби поради това, че има подправени документи. За съжаление са се промушили и такива, защото все пак  човек отвътре е ерозирал системата. Ние се борим срещу хората, създаващи канали за фалшиви и неверни документи за българско гражданство.  А тук от един път се казва, че в нашата крепост има човек, който предава нещата. Това е много сериозно, много тежко.

А това не е ли удар и срещу Вас?

Това е удар, но аз се чувствам ощетен, омерзен от това, което е ставало и ще направя всичко възможно, за да се поправи това. Едно от нещата, които трябва да се направят, е да напомня за пореден път, че в желанието си да ускоряваме процедурата за българско гражданство, не трябва да допускаме такива грешки. Защото сега е създадено голямо напрежение, едно желание бързо и бързо да се разглеждат, а вече през последните седмици разкриваме няколко грешки. 

Какви?

Някои от тях, слава Богу, се разкриват още от правосъдието и се вземат мерки.

Колко молби за българско гражданство има подадени до момента?

Към момента чакат за разглеждане някъде около 47-50 000 молби. Другото нещо, което може да се направи, е, когато се установи кои хора са станали български граждани с тези неверни документи, които задържаният евентуално е направил, има процедура. Съгласно чл. 22 от Закона за българското гражданство да се отнеме натурализацията. И това ще бъде направено.

От какво естество са грешките, които откривате?

Грешките са свързани с огромния брой молби. При този брой хората не успяват да извършат прецизна проверка по всяка една от тях. Но тук случаят не е такъв, разбирате ли? В случая става дума за документи, издадени отвътре. Понякога някои реагират без да осъзнават защо толкова се бавят нещата. Вие на какво сте съгласни? Масово български граждани да стават хора с фалшиви и неверни документи, или да запазим достойнството на България и да не допускаме такова нещо. Но за да минат едни документи през експертиза в лабораторията на МВР отнема време.

Г-н Марин, кой предложи сегашния главен секретар на агенцията за българите в чужбина за този пост?

Аз не знам кой го е предложил на този пост, но знам, че когато беше назначен нов шеф на Държавната агенция за българите в чужбина, тъй като имах доста голяма информация за нередностите в тази агенция, аз разговарях с нейната председателка. Райна Манджукова е човек, който изключително добре е запознат с материята, има голямата амбиция да въведе голям ред. Но се зачудих, че двама души бяха оставени в агенцията при нейното прочистване. Разбрах, че за това да бъдат оставени тези двама души има намеса от хора, които стоят над нея (бел. авт.- Райна Мандукова). Хора, които са й забранили да ги пипа.

За кого говорите, като казвате „хора, които стоят над нея"?

Говоря за този, който й е началник. Министър Божидар Димитров.

Как ще коментирате последните обвинения на финансовия министър Симеон Дянков срещу президента Георги Първанов? И как ще приключи тази история с президентските милиарди?

Когато един човек иска да измести акцента от истинските събития и проблеми върху себе си, се получават тези неща. Когато един човек иска да се омаскари, той трудно може да бъде спрян. Когато един човек се поддава на изкушението  на властта и възможностите, които му дава тя, за да присъства  всеки ден по няколко пъти по телевизията , радиото, вестниците, аз не знам той кога върши работа. И как му е останало време да каже тази глупост.

Т.е. Симеон Дянков говори такива неща по телевизията, за да привлича медийно внимание?

Сигурно. Но тук случаят е и друг. Прекалено болни амбиции, прекалено голяма желание да бъде в  центъра на вниманието. Да печелиш авторитет като оплюваш държавния глава, е този начин на печелене на авторите е позорен.

А Вие каква пица ядете, г-н вицепрезидент?

На мен пиците не са ми любимо ядене.  Както и октоподът не е за мен деликатес.

*Използвани са въпроси на други медии