М. Торшин: Българите винаги са признавали ролята на Русия в Освобождението
М. Торшин: Българите винаги са признавали ролята на Русия в Освобождението / снимки: Дарик-Силистра, Светлана Петрова

Българският народ винаги е признавал ролята на Русия в освобождението на България, каза в Силистра по повод Националния празник Генералният консул на Руската федерация в Русе Михаил Торшин. Според него е имало опити да се промени този исторически момент, но „силите, помогнали 3-ти март да го има, са подвигът на българското опълчение, солидарността на славянските народи, руската армия и румънските войни", подчерта дипломатът.

Израз на българската признателност са над 500-те паметници, посветени на Освобождението, в България. "Две трети от тях са на територията на наблюдавания от него консулски район. Само през миналата година 27 от паметниците са ремонтирани заедно с местните власти и русофилските организации в Русе, Плевен, Велико Търново", не скри Торшин.

Според  Генералния консул на Русия в Русе българо-руските отношения са имали  епохална история, интересно настояще и ги очаква светло бъдеще. Михаил Торшин гостува в Силистра по покана на кмета Иво Андонов за честването на Националния празник - 3-ти март. След тържественото издигане на националния трибагреник, десетки силистренци се поклониха и поднесоха венци и цветя пред паметниците на Стефан Караджа, на граф Лев Толстой и на първия кмет на Силистра кап. Георги Мамарчев.

М Торшин Българите винаги са признавали ролята на Русия в Освобождението
netinfo