Военните отделиха 858 имота за продажба
Военните отделиха 858 имота за продажба / cнимкa: Sofia Photo Agency
Военните отделиха 858 имота за продажба
26347
Военните отделиха 858 имота за продажба
  • Военните отделиха 858 имота за продажба

Военното министерство започва нова кампания за продажбата на десетки имоти из цялата страна. Това съобщи след среща с депутатите от комисията по отбрана министър Аню Ангелов. За продажбата на военните имоти ще бъде създадена нова административна структура в министерството. Решение за всяка сделка обаче ще взима единствено военният министър.

Подготвена е специална стратегия, с която 858 имота ще бъдат продадени или дадени на различни министерства. Една част от собствеността ще бъде дадена на общините. Ангелов обясни, че министерството е натрупало много дългове от данъци към общините и така можели да се издължат. Единственото условие към кметствата е дадения имот да бъде ползван отново от общността. Голяма част от отделените имоти дори нямат документи за собственост, обясни военният министър.

„В тази стратегия може да настъпи промяна в зависимост от промяната на ситуацията на пазара на имоти", каза още Ангелов. Министерството на отбраната обмисля и да бъде променена системата за образуване на минималната цена за продажба на всеки имот. Сега тя е 40% от данъчната оценка на имота. Министър Ангелов настоява да няма минимален праг, а всяка цена да се задава независимо от инвеститорския интерес.

В същото време депутатите от Военната парламентарна комисия приеха само част от президентското вето по промените в Закона за отбраната и въоръжените сили. Те приеха частта, която се отнася до връщане на подчинение на държавния глава началника на щаба на отбраната. Мнозинството обаче не се съобрази с другите две искания на Първанов - за връщане на старите текстове в закона за купуването на жилища от фонда на армията и обезщетенията за напускане на служба.