Кметът на П. Тръмбеш: Шоковият характер на здравната реформа унищожи болниците в малките градове
Кметът на П. Тръмбеш: Шоковият характер на здравната реформа унищожи болниците в малките градове / netinfo
Кметът на П. Тръмбеш: Шоковият характер на здравната реформа унищожи болниците в малките градове
25972
Кметът на П. Тръмбеш: Шоковият характер на здравната реформа унищожи болниците в малките градове
  • Кметът на П. Тръмбеш: Шоковият характер на здравната реформа унищожи болниците в малките градове

Болницата в Полски Тръмбеш е в агония. Предстои тежко заседание на Общинския съвет в града, на което трябва отново да бъде обсъдено бъдещето и. Алтернативите са две - да има или да няма болница. За да продължи да работи обаче трябват пари, а пари в Общината няма.

Логиката на реформата е да се закрият неработещите здравни заведения и паричният ресурс да се насочи към големите заведения, където лечението би било по-ефективно.

Логиката на кметовете в малките общини, е че здравеопазването е национална политика и не може да ни извиват ръцете, като казват че съдбата на болниците зависи от общинските съвети, отговаря кметът на Полски Тръмбеш Георги Чакъров.

Макар и все още да има лежащо болни в здравното заведение, то практически е на доизживяване. Оставаме с една линейка. Хората са бедни, населението е застаряващо.

През миналата година в болницата са преминали 2600 души. Финансирани са 31 клинични пътеки. Тази година сключеният със здравата каса договор осигурява финансиране по едва шест клинични пътеки, обяснява кметът.

Медицинският екип е от 60 души. Правилата в здравеопазването се диктуват от държавата, нека тогава държавата да поеме отговорността и да прецени кои болници трябва да се закрият, а не йезуитски да оставя този въпрос в ръцете на общините, каза още Георги Чакъров. Пределно ясно е, че пари в общините няма. Не можем да направим нищо дори и за осигуряване на повече линейки за транспортиране на хората до други болници.  Ние не сме против реформата като цяло, а против шоковото и прилагане, допълни кметът.

Чуйте повече в прикачения файл.