Раздават наградите „Питагор
Раздават наградите „Питагор / БГНЕС

Церемонията по връчването на годишните награди „Питагор" ще се проведе тази вечер, като в нея ще вземе участие министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов.

Голямата наградаПитагор" е от 10 000 лева и ще бъде връчена в две категории. Статуетката „Питагор" е изработена от скулптора Вежди Рашидов, министър на културата. Останалите отличия са с награден фонд от по 5000 лева.

Наши учени се състезават за приза в 11 категории: голяма награда за наука, награда за наука за млад учен до 35-годишна възраст, награди за утвърдени учени от всички научни области - технически науки, биомедицински науки, природни науки, обществени и хуманитарни науки, награда за научен ръководител на успешно защитили докторанти през последните 3 г., награда за научен колектив с най-много привлечени средства от различни източници (национални и международни), награда за фирма най-успешно усвоила нови научни разработки или предоставила специализирани научни услуги в полза на обществото през последните три години, награда за най-успешна жена-учен.

Над 140 учени участват самостоятелно или в колектив в номинациите за отличието за наука за 2009 г. Оценката на кандидатурите обхваща набор от индикатори като научен принос, видимост на резултатите у нас и в чужбина, публикации за индивидуалните категории и участие в национални и европейски проекти, награди и привлечени ресурси - за колективните категории.

Сред гостите на церемонията ще са вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков, кметът на София Йорданка Фандъкова, министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, председателят на Комисията по образование, наука и въпросите на децата, младежта и спорта Огнян Стоичков.

Церемонията ще се излъчи директно по Българското национално Дарик радио от 19.00 часа. Водещи на събитието са Ники Кънчев и Миа Сантова.