Президентската реч За състоянието на Съюза
Президентската реч За състоянието на Съюза / снимкa: Reuters

Вътрешнополитическите и предимно икономическите проблеми на САЩ бяха в центъра на речта "За състоянието на Съюза", с която за пръв път се обърна към Конгреса президентът Барак Обама. В сряда вечерта той говори на Капитолийския хълм пред двете камари на главния законодателен орган в страната, отбелязват световните агенции.

Както се очакваше, Обама акцентира върху успехите на своята администрация в усилията й да изведе страната от икономическата криза. По думите му, "най-лошото вече е минало". Президентът обаче няма намерение да почива на лаврите си, тъй като Америка все още "се сблъсква с големи и сериозни предизвикателства". "Въпреки трудностите, нашият Съюз е здрав. Ние не се предаваме", подчерта той.

Според държавния глава американският народ очаква от демократите и от републиканците да загърбят междупартийните разпри, за да решат натрупаните към момента проблеми.

В речта си Обама лансира няколко нови инициативи, свързани с икономиката - обяви по-специално, че се замразяват за три години редица федерални програми. Белият дом твърди, че тази мярка ще позволи през близките 10 години да бъдат икономисани около 250 милиарда долара.

"От 2011 г. нататък сме готови да замразим държавните разходи за три години. Това обаче няма да засегне разходите за гарантиране на сигурността ни, медицинските програми и социалното застраховане", обеща президентът.

Мярката цели да намали бюджетния дефицит, стигнал миналата година рекордно ниво - 1,4 трилиона долара.

Освен това, Обама предложи да бъдат отпуснати 30 милиарда долара за развитието на малкия бизнес в САЩ.

Друго представено от него начинание предвижда за пет години износът на Щатите да бъде удвоен. По думите на президента, това е възможност "в страната да бъдат осигурени 2 милиона работни места". За осъществяване на тази задача администрацията създава Национална инициатива за износа. Проектът "ще помогне на фермерите и на малкия бизнес да увеличат обема на износа" и да бъде реформирана системата за контрол върху тези доставки, пояснява агенцията.

Обама прикани законодателите да подкрепят предложената от него реформа в здравеопазването. Президентът предупреди, че до момента, в който завърши словото си, "още повече американци ще изгубят медицинските си застраховки, милиони ще ги изгубят тази година, застрахователните вноски ще нараснат още повече, на пациентите ще бъдат отказвани необходимите услуги".

"Няма да изоставя тези американци. Не трябва да го правят и хората, събрани в тази зала", каза той пред членовете на Конгреса.

Бъдещето на тази реформа обаче засега е под въпрос, тъй като тя среща решителна съпротива от страна на републиканската опозиция, подкрепяна от най-големите застрахователни компании, отбелязват наблюдатели.

В посланието си Обама се спря и на политическата реформа. Той предложи по-специално сериозно да бъде ограничена дейността на лобистите и степента на влиянието им в голямата политика.

"Време е да наложим строги ограничения на финансовата подкрепа, предоставяна от лобистите на кандидати за федерални постове", заяви лидерът на САЩ. По думите му, американските избори не бива да бъдат финансирани от групите, най-влиятелни в страната, "и още по-зле, от чуждестранни организации". "Съдбата на изборите трябва да се решшава от американския народ, затова призовавам демократите и републиканците да приемат законопроект, който ще позволи да поправим тази грешка", добави президентът.

Външнополитическият раздел от посланието му не бе тъй обширен, посочва агенцията. Обама отбеляза успехите в борбата срещу Ал Каида и заяви, че САЩ са решени да продължат усилията за постигане на стабилизация в Афганистан.

Той потвърди, че предвиденият график ще бъде спазен и американските бойни части ще се изтеглят от Ирак до края на август т. г. Обама напомни, че още по време на предизборната си кампания бе "обещал да приключи войната" в Ирак. "Точно това правя като президент", изтъкна той.

Обама подчерта, че администрацията му подкрепя ядреното неразпространение и движението към свят без ядрени въоръжения. "Дори водейки две войни, се противопоставяме на може би най-сериозната опасност - заплахата, която носят ядрените оръжия", каза той.

В тази връзка американският лидер спомена, че САЩ и Русия приключват преговорите за нов договор, който предвижда най-дълбоки съкращения на ядрените въоръжения от двайсет години насам. Обама съобщи, че предстоящата среща на върха за ядрената сигурност през април ще събере представители на 44 държави с "очевидната цел да се гарантира опазването на всички зле защитени ядрени материали в цял свят в течение на 4 години, за да не попаднат никога в ръцете на терористите".

Във връзка с темата за ядрената сигурност президентът на САЩ предупреди Северна Корея и Иран, че ще се озоват в още по-силна изолация, ако продължават да пренебрегват изискванията на световната общност.

Неведнъж прекъсвана с ръкопляскания, речта на президента трая 1 час и 9 минути. Това бе най-продължителното послание от 10 години насам, изтъква ИТАР-ТАСС.