А. Първанова: България трябва да измие лицето си с безкрайно компетентен кандидат
А. Първанова: България трябва да измие лицето си с безкрайно компетентен кандидат / cнимка: Sofia Photo Agency, aрхив
А. Първанова: България трябва да измие лицето си с безкрайно компетентен кандидат
25146
А. Първанова: България трябва да измие лицето си с безкрайно компетентен кандидат
  • А. Първанова: България трябва да измие лицето си с безкрайно компетентен кандидат

Ще бъде класически пример за политически игри, ако Румяна Желева бъде избрана на поста еврокомисар. Това заяви в предаването „Пропаганда" по Дарик Антония Първанова, депутат в Европейския парламент. „На нея най-големият проблем не са й несъответствията на декларацията, думите и т.н. Най-големият й проблем е некомпетентността. Мнението на координаторите беше единодушно, включително на този от ЕНП, че кандидатът се е представил много слабо и има съществени пропуски", заяви още тя.

„Вижте и какви са оценките на световните медии. „Файненшъл таймс" казва недвусмислено, че най-слабо представилият се кандидат е Румяна Желева", уточни Първанова. „На мен ми стана неудобно. Четири пъти има български моряци, отвлечени в Аденския залив. В момента има два кораба с български моряци - нашият външен министър трябва да ги спасява и уж ги спасява, пък той не знае къде е Аденският залив", припомни Първанова част от изслушването на Желева.

Антония Първанова категорично заяви, че „оттук нататък България трябва да измие лицето си с много компетентен кандидат". „Нашият кандидат трябва да бъде безкрайно компетентен, за да докажем, че България има кадри, които не се опитват на всяка цена да удовлетворят собствените си амбиции. Включително цената да е главата на премиера и репутацията му в Европа. А чрез знанията си и отборната си игра да покажат, че България има потенциал. Важното е човекът да е компетентен и с добра репутация". Така евродепутатката обрисува образа на евентуалния заместник на Желева за поста еврокомисар за международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реагиране при кризи.

Първанова отбеляза, че в случая няма значение партийната принадлежност на кандидата. „Нека да е от ГЕРБ - има много умни, интелигентни и достойни хора", каза тя и припомни, че също е отправяла критики към премиера, когато е имало проблеми, но „днес ви казвам, за него са гласували много хора, той е дошъл с една тежка задача, защо от долу го минират и го взривяват непрекъснато". „Няма проблем да е от ГЕРБ кандидатът, няма значение дали е мъж или жена. Важно е този кандидат да е достоен българин, знаещ и можещ, а не просто претендиращ и изпадащ в нервна криза", обясни още Първанова.  

Целият разговор слушайте в прикачения аудиофайл